Lerántották a leplet az olaszok titkáról

rozmaring
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint a rozmaring jóval több, mint egy aromás, ízesítésre használt növény. A kutatók úgy vélik, hogy a gyógynövény használata lehet az egyik fő oka annak, hogy az olaszországi lakosság túlnyomó többsége 100 éves koráig él.
Vágólapra másolva!

A tanulmány a Kaliforniai Egyetem, a San Diegó-i Orvostudományi Iskola és a római La Sapienza Egyetem kutatóinak együttműködésével született meg. Megfigyelték, hogy az Acciaroli nevű olasz faluban legalább 300 ember él, akik körülbelül 100 évesek, és a lakosság 45%-át teszik ki.

A várható élettartam Olaszországban egyébként 78,8 év.

A kutatók szerint persze más létfontosságú tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a lakosság ilyen sokáig él. Például a friss levegő, a távoli fekvés, a rengeteg túra- és gyaloglási lehetőség Acciaroli körül.

Forrás: Táfelspicc

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy a vidéki idősek figyelemre méltó hosszú élettartamának fő oka a rozmaring folyamatos és gyakori használata. Főleg, mivel Acciaroli többnyire a mediterrán étrend szerint táplálkozik.

A mediterrán étrend 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének a listájára, azaz a világörökség részévé nyilvánították. A táplálkozástudósok a világ egyik legegészségesebb étrendjeként tartják számon.

A rozmaring a Földközi-tenger vidékein őshonos, és gyakran szolgál a különböző ételek, például rakott fogások, a saláták, a levesek és a pörköltek fűszerezésére.

Jaclyn London, a Good Housekeeping Intézet táplálkozási igazgatója elmagyarázta, hogy a rozmaringot általában a mediterrán étrendben használják rendszeresen.

– mondta Jaclyn.

– tette hozzá.

Rozmaringgal főzne?

A friss rozmaringot öblítse át a felhasználás előtt, azután szárítsa meg. A leveleket távolítsa el a fás szárról, csak azokat használja fel. Amennyiben húsételeket vagy pökrölteket készít az egész szárat hozzáadhatja.

A rozmaringot csavarja nedves papírtörlőbe,

tegye egy élelmiszer tárolására használt zacskóba, majd a hűtőbe. A friss rozmaring legalább egy hétig eláll.

Készítse el a következő receptet!

Fokhagymás, rozmaringos vaj

Használja a köretek ízesítésére, mint a sült krumpli, vagy a tésztákhoz, esetleg pirítósra vagy kenyérre kenve.

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 kiskanál friss citromlé
  • 1 kiskanál só
  • 1/2 kiskanál friss, apróra vágott rozmaringlevél
  • 113 g szobahőmérsékletű vaj

Elkészítés:
Keverje össze a fokhagymát, a citromlevet és a sót egy tálban.
Adja hozzá a rozmaringot, és dolgozza össze.
Öntse hozzá a vajat is, majd egy villa segítségével alaposan dolgozza össze.
Tegye a vajat egy sütőpapírra, és csomagolja be.
Tárolja a hűtőszekrényben.