Minden ötödik ember halála a rossz táplálkozáshoz vezethető vissza

hamburger
Vágólapra másolva!
A Global Burden of Disease elemzés megerősíti, hogy a „szokásos amerikai étrend" megöli a világ lakosságát. Nemzetközi szinten 11 millió halálesetért felelős a rosszul megválasztott étrend évente. A tanulmány szerint a táplálkozással összefüggő halálok fő okai: a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák.
Vágólapra másolva!

Vitathatatlan, hogy a rossz táplálkozás a megbetegedések elsődleges oka. Ez azt jelenti, hogy a helyes táplálkozás segíthet a megelőzésben – mondja a tanulmány.

Forrás: Shutterstock

25 évnél idősebb felnőtteket vizsgáltak 15 étrendi tényező szerint. Az adatokat 195 országban gyűjtötték össze 1990 és 2017 között. Ez az eddigi legátfogóbb elemzés a táplálkozási szokások és a halálozások kapcsolatáról.

A kutatás eredménye szerint az étrendi tényezők,

mint például a magas sóbevitel, a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a túlzott cukorbevitel stb., világszerte 11 millió halálesetet okoz. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik ember halála a rossz táplálkozás miatt következik be.

A kutatók szerint általában az emberek tízszer annyi cukros italt és kétszer annyi feldolgozott húst fogyasztanak, mint javasolt lenne.

Ezért a kutatócsoport azzal zárta le a tanulmányt, hogy összehangolt, globális erőfeszítéseket kellene tenni annak érdekében, hogy javítsák az emberi táplálkozás minőségét.