A test hozzászokik a rengeteg plusz cukorhoz és sóhoz, amelyet ezekkel az ételekkel viszünk be. Amint megvonjuk, azonnal jelentkezhetnek a tünetek: éhség, fejfájás, szorongás.
Ennek mértékét az határozza meg, mennyire függünk a cukortól.
A feldolgozott élelmiszerek finomított szénhidrátokat és cukrokat tartalmaznak, amelyek gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Ezáltal erősen ingadozni fog, ami rossz energiaszintet és ingerlékenységet okoz.
Kutatók szerint kapcsolat van a dopamin, a szerotonin és a feldolgozott cukor között: ez utóbbi stimulálja a hormonok felszabadulását.
A folyamatosan csökkenő szerotoninszint pedig akár depresszióhoz is vezethet.
Bár az emberi testnek szüksége van egy kis cukorra, jó, ha ez leginkább gyümölcsökből származik. A túl sok finomított, mesterséges cukor felborítja az agy működésének egyensúlyát,
és ez megnehezíti a koncentrációt.
Ez abból fakad, hogy az ingadozó vércukorszint fáradsághoz vezet. Ez lehetetlenné teszi az összpontosítást.
A legtöbb feldolgozott élelmiszer nátriumtartalma magas. A nátrium pedig megtartja a vizet. Ez dehidratációhoz és puffadáshoz vezet.
A Harvard Medical School szerint a feldolgozott élelmiszerek elhagyása hatással van bizonyos ízek érzékelésére.
A sóval kapcsolatos tanulmányok szerint, azok a résztvevők, akiket alacsony nátriumtartalmú étrendre ítéltek, a teljesen sómentes ételeket részesítették előnyben a diéta után.
A sós ételeket pedig túl sósnak találták.
A feldolgozott élelmiszerek miatt ingadozó vércukorszint hatással van az alvás minőségére is. Minél több cukrot fogyasztunk a nap folyamán,
annál gyakrabban ébredünk fel az éjszaka közepén.
A feldolgozott élelmiszerekben lévő transzzsírok továbbá hozzájárulnak az emésztési zavarokhoz és a gyomorégéshez.
A testnek szüksége van a rostokra a megfelelő emésztéshez. Ezekhez azonban nem jutunk hozzá a feldolgozott élelmiszerekből. Ahogy elhagyjuk, és más, egészségesebb alternatívára cseréljük ezeket,
máris javul az emésztésünk, és jobb lesz a közérzetünk.
Ezek az élelmiszerek általában sok extra, üres kalóriát tartalmaznak. Emellett nincsenek bennük sem tápanyagok, sem rostok. Ez a táplálkozás idővel súlynövekedéshez vezethet. Hiszen minél több méreganyagot viszünk be a szervezetünkbe, annál több zsír kell ahhoz, hogy megkösse.
Az étrend és a bőr egészsége között szoros kapcsolat van. Minél egészségesebben táplálkozunk, annál kevésbé fogunk pattanásoktól és gyulladt bőrtől szenvedni.
Végül összességében elmondható, hogy ezen élelmiszerek elkerülése számos betegségtől megóv minket. Csökken a vérnyomás, a koleszterinszint, a gyulladásos megbetegedések és a rák kockázata.