Így bizonyosodhat meg róla, hogy friss gyümölcsöt vesz

piac, zöldség, gyümölcs
Vágólapra másolva!
Kétféle ember létezik: az egyik gondolkodás nélkül dobja a kosárba a gyümölcsöket és a zöldségeket a boltban, a másik pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ellenőrizze őket. Erre mindenkinek megvan a maga módszere, de vajon mennyire pontosak ezek a technikák? Íme a legeredményesebb érettségteszt, amellyel könnyedén leellenőrizhetjük kedvenc gyümölcseinket vagy zöldségeinket.
Vágólapra másolva!

Szippantásteszt

Az orr Havas Jonnal ellentétben mindig mindent tud. Ezért a szaglás a legjobb módja a bogyós gyümölcsök, a gombák, a dinnye, az ananász és a hagyma érettségének ellenőrzésére.

Ha a bogyós gyümölcsök illata túl édesnek tetszik,

akkor valószínűleg meg vannak számlálva a napjai – hamarosan tönkre fog menni. Továbbá amennyiben a gombát olyan halszagúnak érezzük, azonnal tegyük vissza a polcra.

Az ananász és a dinnye ellenőrzése valamivel egyszerűbb. Csukjuk be a szemünket, szippantsunk egy mélyet a gyümölcsből, és ha vakon is meg tudjuk mondani, mit tartunk a kezünkben, akkor jó.

A hagyma már valamivel becsapósabb, hiszen akkor is csípős az illata, ha még nem teljesen érett. Ám, ha a hagymás illat túlságosan erős, túlságosan bántja az orrunkat, válasszunk inkább másikat.

Használjuk a teszteket a gyümölcsök ellenőrzésére! Forrás: Shutterstock

Nyomásteszt

A legtöbb alapanyagról sokat elárul, ha egy kicsit megnyomkodjuk. A textúra és a szilárdság például kulcsfontosságú, ha az ember avokádót, cukkinit, paprikát, brokkolit vagy tököt vásárol.

Vagy említhetnénk akár az almát is,

ami nem jó, ha már túl puha, vagy a szilvát, amely esetén elég vékony a határ: nem könnyű megtalálni az arany középutat a túl kemény és a túl puha között.

Látásteszt

Néha mindössze csak rá kell néznünk egy termékre ahhoz, hogy meg tudjuk mondani: érett vagy sem. Milyen a színe? Milyen a héja: színes, fényes és élénk? Vannak rajta barna foltok? Ereszt levet? Különösen a bogyós gyümölcsöknél árul el sokat, ha a tárolódoboz alja leveses, nyálkás.

Méret- és súlyteszt

A gyümölcsök és zöldségek érettségét a többihez viszonyított méret és súly alapján is megítélhetjük. Kisebb, mint az átlag? Akkor valószínűleg túl korán gyűjtötték be, és még nem teljesen érett. Drasztikusan nagyobb – mint például a cukkini esetében? Akkor valószínűleg túl sokáig hagyták érni.

Ha viszont például egy citrom, egy lime vagy egy narancs súlyosabb, ám ugyanakkora, mint a többi, akkor valószínűleg magasabb a víztartalma.

A legfrissebb és legéretteb gyümölcsök és zöldségek kiválasztása most már biztosan nem okoz gondot – sem a piacon, sem a szupermarketben. Ha azonban mégis mellényúlnánk, érdemes szobahőmérsékleten hagyni a gyümölcsöket néhány napig, hogy beérjenek. Ellenkező esetben: noha a túlérett gyümölcs nem valami étvágygerjesztő, egy jó smoothie még mindig készülhet belőle.