Az üdítőitalok rendszeres fogyasztása akár májkárosodáshoz is vezethet

üdítő üdítőital
Az alkoholmentes italok cukortartalma ötven százalékkal lesz alacsonyabb 2020-ra
Vágólapra másolva!
A cukros italokat általában az egészségtelen táplálkozással hozzák összefüggésbe, ideértve a diétás, aszpartámot tartalmazó üdítőket is. Nem véletlenül! A Nutrition Research folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy az üdítőitalok és az aszpartám rendszeres és hosszú távú fogyasztása többek között májkárosodást okozhat.
Vágólapra másolva!

A mesterséges édesítőszereket, például magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot és aszpartámot tartalmazó italokat az anyagcsere több, egymással párhuzamos

zavarával, májkárosodással és elhízással hozták összefüggésbe.

Hipotézisük teszteléséhez az Alexandria Egyetem és az Egyiptomi Damanhour Egyetem kutatói a vizsgálatban résztvevő patkányokat három csoportba osztották:

az egyik vizet, a másik kólát a harmadik csoport pedig aszpartámot kapott két hónapon keresztül mindennap.

Ezután a kutatók megmérték a patkányok lipidprofiljait, a máj állapotát és antioxidánsait, valamint a transzaminázok szintjét. A transzmináz a májban és a szívben előforduló enzim, értéke a szervezet károsádásának hatására megemelkedik.

Különösen azoknak a patkányoknak a mája károsodott, amelyek aszpartámot kaptak

Az eredmény: az üdítőital- és az aszpartámbevitel egyaránt fokozta a transzaminázok szintjét a patkányok vérében, növekedett továbbá az oxidatív stressz szintje is, illetve csökkent az antioxidánstartalom – mindez oxidatív májkárosodásra utal.

Különösen azoknak a patkányoknak a mája károsodott, amelyek aszpartámot kaptak.

Ennek alapján jutottak a kutatók arra a következtetésre, hogy az üdítőitalok vagy az aszpartám hosszú távú fogyasztása májkárosodást okoz.

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok több szempontból is károsíthatják az egészséget.

Növelhetik a szívinfarktus, az agyvérzés, a demencia és a cukorbetegség kockázatát. Hogy ezt bebizonyítsák, a kutatók 12 éven át több mint 80 000 nő egészségi állapotát és életmódját vizsgálták meg. Megállapították, hogy azok a nők, akik

naponta kétszer vagy többször fogyasztottak mesterségesen édesített üdítőitalt,

31%-kal nagyobb valószínűséggel kaptak agyvérzést, 29%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek szívbetegségben, és 16%-kal nagyobb eséllyel haltak meg idejekorán, mint azok, akik hetente kettőnél jóval kevesebbszer vagy egyáltalán nem ittak ilyen üdítőt.

A kutatók azt nem tudták nyomon követni, hogy a résztvevők milyen típusú mesterségesen édesített italokat fogyasztottak. Ellenben számos tanulmány és vizsgálat – például, amit a Negev Ben-Gurion Egyetem kutatói végezték el Izraelben – szolgáltat elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan,

hogy a diétás üdítőitalok és a mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám vagy a szacharin, mindenki számára károsak – különösen a bél egészségére.

Ez sok más egészségügyi problémához is vezethet, mint a gyulladásos bélbetegségek, a rák és az autoimmun betegségek.