Bizarr az Elvis Presley-ről elnevezett szendvics

Vágólapra másolva!
A gasztronómia folyamatosan változó világa olykor nem mentes a furcsaságoktól sem. Elég, ha a rövid, de annál intenzívebb karriert megélt cronutra, vagy éppen a szintén nagy érdeklődés mellett megszületett rózsaszín csokoládéra gondolunk, hogy a kék színű borról már ne is beszéljünk. Ugyancsak külön fejezetet jelentenek a főzés-evés nagykönyvében azok az ételek, amelyek az elsőre talán kevéssé összeillőnek tűnő alapanyagok kombinálásából születnek. Most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.
Vágólapra másolva!

1. Banán és mogyoróvaj (és egy kis sült szalonna)

A legtöbb ilyen fogás természetesen Amerikából származik. Ezek közül is a legismertebb a banán és mogyoróvaj párosítása. Európai gyomornak már eleve furcsa lehet, hogy az amcsik

a sós mogyoróvaj mellé legtöbbször édes ízeket

fogyasztanak, de a banán még egzotikusabbá teszi a fogást.

Elvis Presley szalonnával és banánnal ette a mogyoróvajas pirítóst Forrás: Hurry The Food Up

Arról már nem is beszélve, hogy a rock'n'roll királya, Elvis Presley az egészet még egy kis sült szalonnával megbolondítva két szelet pirítós közé tette. A róla elnevezett szendvics a mai napig sokak kedvence.

2. Vaníliafagylalt és szójaszósz

Hong Kong az amúgy is ezerízű kínai konyhában is különlegesnek számít, hiszen történelméből és elhelyezkedéséből adódóan számos ázsiai nép, sőt a gyarmatosító angolok is letették kézjegyüket kulináris világában.

Talán ebből az örökségből is táplálkozik a helyi lakosok egyik kedves desszertje, a szójaszószból készült sziruppal nyakon öntött vaníliafagylalt.

3. Csokoládés rák

Nem mindenki számára egyértelmű, de a csokoládé pályafutását nem édességként kezdte. A dél-amerikai konyhákban a mai napig jellemző

a csoki, vagy a kakaó használata a legkülönbözőbb fogásokban.

A mexikóiak egyik alapfogása például a chilis, fűszeres „csokoládészósz", a mole, de érdemes a térségben népszerű narancshéjjal és chilivel ízesített csokoládéban sütött rákot is megkóstolni.

4. Kólás barbecuehúsok

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az amerikai a világ legnagyobb kólafogyasztó nemzete. Emellett a barbecue-zás is szerves részét adja az amerikai családok mindennapjainak – de leginkább a hétvégéinek.

A két ikonikus amerikai gasztrojelenség pedig gyakran találkozik is a grillrácson.

A hús fényezésére, illetve körítésére egyaránt használt paradicsomalapú BBQ-szósz egyik közkedvelt variációját, az egyéb hozzávalók mellett kólával is ízesítik. Ez a kis trükk, egy karamellásan keserédes ízt ad a húsoknak.

5. Avokádó és gyümölcsdzsem

Az avokádó manapság divatalapanyagnak számít. Kedvező zsírsavösszetételének és magas antioxidáns-tartalmának hála, korunk egyik népbetegségének,

a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik „gyógyszerének" tartják.

Sokan sokféleképp fogyasztják, de talán a legkülönlegesebb felhasználási móddal az ausztrálok álltak elő. Sydney-ben és környékén előszeretettel eszik a zöld termést gyümölcsdzsem kíséretében. Furcsa? Ha belegondolunk, hogy az avokádó rendszertanilag maga is a gyümölcsök közé sorolódik, talán nem is annyira.

+1. Sajt rummal és kakaóval

A nem mindennapi párosításokért nem is kell olyan messzire mennünk. Magyarország egyik sajtmárkája, a Medve sajt és a Bálna Terasz & Bisztró április közepéig tartó akciójában itthon is olyan különleges fogásokat kóstolhatunk, mint a csokis-sajtos bagel, a panírozott kockasajtos hamburger vagy a Medve Martini. Az összesen 15-féle egyedi étel és ital április 15-ig érhető el az étterem kínálatában.