A gyümölcs, amelyet a férfiak golyójáról neveztek el

avokádó
Vágólapra másolva!
Az avokádó a trópusokon terem, gyümölcshúsa vajszerű állagú. Rendkívül jó tápanyagforrás, hiszen számos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne. Születését több mint 10 000 évre, az ősi mexikói civilizációba vezették vissza, noha felfedezése akkor még váratott magára. Az aztékok rendszeresen fogyasztották, a maja nép pedig tisztelte a gyümölcsöt, és még a híres majanaptárban is feltűnik, mint szimbólum. De vajon honnan kapta nevét? És mi köze mindehhez a férfiak golyójának?
Vágólapra másolva!

A mexikói őslakosok az avokádót először aguacaténak keresztelték el a navatl ahuacatl, vagyis heregolyó szó után.

A navatl nyelv az azték nyelvcsalád egy ága, és elsősorban Mexikó déli területein használják.

Az aguacate szó spanyolul is herét jelent, amelyet az amerikai hódítók vettek át az indiánoktól. Az őslakosok úgy gondolták, hogy az avokádónak herealakja van, és mivel gyakran párban lógnak a fán, helytálló az elnevezés.

A mexikói őslakosok az avokádót először aguacaténak keresztelték el a navatl ahuacatl, vagyis heregolyó szó után Forrás: Shutterstock

A gyümölcsöt egyébként Krisztus előtt 291-ben fedezték fel az őslakosok, később a spanyol hódítók hozták be Európába, Angliába.

Érdekessége, hogy a spanyolok meglehetősen ízetlennek találták, az aztékok (akik a mai Mexikó területén éltek a 14. és a 15. században) pedig szexuális serkentőként fogyasztották.

1500-ban újra más nevet kapott, szintén a hódítóknak köszönhetően. Ez volt a ma is használt avocado, bár elterjedéséhez évszázadok kellettek.

1500 és 1900 között a gyümölcs háttérbe szorult. Ebben az időszakban közép-amerikai, családi kisüzemekben termesztették, és a mexikói konyhában használták fel. A britek 1697-ben említik először az avokádót, ám ők még akkor az avogato pear nevet használták. Ebből alakult ki később az alligátorkörte elnevezés.

A trópusi és a mediterrán vidékeken már az 1700-as évek vége óta termesztették, Floridában pedig 1833-ban jelentek meg az első ültetvények.

Az 1900-as években a kaliforniai gazdálkodók hozták kereskedelmi forgalomba a gyümölcsöt,

de nem tudták, hogyan nevezzék. Az avokádó rücskös, zöld bőre inspirálta őket, és ők is alligátorkörtének keresztelték. Ám sajnos ez a név nem igazán tetszett a fogyasztóknak, nem vásárolták a terméket. Főleg mivel a világ minden táján más-más név terjedt el: vajgyümölcs, avokádókörte vagy sajtkörte. Végül úgy döntöttek, hogy az egyszerű avocado, vagyis avokádó elnevezés lesz a legjobb választás. És igazuk is lett.