Azt mindannyian tudjuk, hogy ha rendszeresen túlzásba visszük a koffeinfogyasztást, számos egészségügyi problémát tapasztalhatunk.
Ilyen például az idegesség, a szorongás, az ingerlékenység, a gyomorbántalmak és a szabálytalan szívverés.
Azonban napi egy-két csésze kávétól vagy fekete teától még nem kell rémeket látnunk. Ha okosan és mértékkel fogyasztjuk a minőségi, megbízható forrásból származó fajtákat, mindkettő egészséges.
Mindkét italnak megvannak a saját előnyei és hátrányai. Általánosságban elmondható, hogy a tea és a kávé is egészségesebb, ha cukor és tej nélküli fogyasztjuk.
A kávé több koffeint tartalmaz, mint a fekete tea: 236 milliliter teában 55 milligramm koffein van, ugyanennyi kávéban pedig 100. Tehát, ha gyomorproblémákkal küzdünk vagy érzékenyek vagyunk a koffeinre,
akkor érdemesebb valamilyen teát választani.
A kávé sokkal inkább hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, a teának viszont több koffeintartalmú változata is van, mint a zöld, a fekete, a fehér és az oolong, tehát kedvünkre válogathatunk.
Attól függően, hogy melyiket választjuk, számos egészségügyi előnyhöz jutunk. A fekete tea például csökkenti a vérnyomást és normalizálja a vércukorszintet.
A fehér tea csökkenti a fogszuvasodást, és gátolja a baktériumok növekedését. Tanulmányok kimutatták, hogy két-négy csésze fehér tea naponta javíthatja egészségi állapotunkat. A zöld inkább nyugtató, a fekete pedig élénkítő hatású.
Ha gyorsan fel akarjuk készíteni magunkat egy hektikus munkanapra, akkor a kávé lesz a jobb döntés, ám, ha inkább gyógyító antioxidánsokkal vérteznénk fel magunkat, akkor a tea mellett tegyük le a voksunkat.
A tea azok számára is kedvezőbb választás, akik hajlamosak az erős gyomorsavra. Ebben az esetben kerüljük a tej és a cukor használatát a teában is.
Ha még több antioxidánshoz szeretnénk jutni, akkor a zöld és a fehér teát, erős gyomorsav esetén pedig az egyéb gyógynövényes forrázatokat válasszuk.