A tea vagy a kávé a jobb reggeli ital?

tea, kávé
Vágólapra másolva!
Ez a kérdés pont olyan régi, mint maguk az italok. Mindkettő népszerű a világ minden táján, főleg a reggeli mellé vagy azután fogyasztva. Mindössze az elkészítési mód más és más. Vannak, akik tejjel isszák a teájukat, míg mások a mézre és a citromlére esküsznek. Így van ez a kávéval is: egyesek az eszpresszót, mások a lattét részesítik előnyben. A kérdés azonban továbbra is fennáll: melyik ital a jobb és egészségesebb alternatíva reggeli mellé?
Vágólapra másolva!

Azt mindannyian tudjuk, hogy ha rendszeresen túlzásba visszük a koffeinfogyasztást, számos egészségügyi problémát tapasztalhatunk.

Ilyen például az idegesség, a szorongás, az ingerlékenység, a gyomorbántalmak és a szabálytalan szívverés.

Azonban napi egy-két csésze kávétól vagy fekete teától még nem kell rémeket látnunk. Ha okosan és mértékkel fogyasztjuk a minőségi, megbízható forrásból származó fajtákat, mindkettő egészséges.

A kávé sokkal inkább hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, a teának viszont több koffeintartalmú változata is van Forrás: Shutterstock

Tea vagy kávé: mit igyunk reggeli mellé?

Mindkét italnak megvannak a saját előnyei és hátrányai. Általánosságban elmondható, hogy a tea és a kávé is egészségesebb, ha cukor és tej nélküli fogyasztjuk.

A kávé több koffeint tartalmaz, mint a fekete tea: 236 milliliter teában 55 milligramm koffein van, ugyanennyi kávéban pedig 100. Tehát, ha gyomorproblémákkal küzdünk vagy érzékenyek vagyunk a koffeinre,

akkor érdemesebb valamilyen teát választani.

A kávé sokkal inkább hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, a teának viszont több koffeintartalmú változata is van, mint a zöld, a fekete, a fehér és az oolong, tehát kedvünkre válogathatunk.

Attól függően, hogy melyiket választjuk, számos egészségügyi előnyhöz jutunk. A fekete tea például csökkenti a vérnyomást és normalizálja a vércukorszintet.

A fehér tea csökkenti a fogszuvasodást, és gátolja a baktériumok növekedését. Tanulmányok kimutatták, hogy két-négy csésze fehér tea naponta javíthatja egészségi állapotunkat. A zöld inkább nyugtató, a fekete pedig élénkítő hatású.

A tea azok számára is kedvezőbb választás, akik hajlamosak az erős gyomorsavra Forrás: Shutterstock

Válasszunk az előnyöknek megfelelően!

Ha gyorsan fel akarjuk készíteni magunkat egy hektikus munkanapra, akkor a kávé lesz a jobb döntés, ám, ha inkább gyógyító antioxidánsokkal vérteznénk fel magunkat, akkor a tea mellett tegyük le a voksunkat.

A tea azok számára is kedvezőbb választás, akik hajlamosak az erős gyomorsavra. Ebben az esetben kerüljük a tej és a cukor használatát a teában is.

Ha még több antioxidánshoz szeretnénk jutni, akkor a zöld és a fehér teát, erős gyomorsav esetén pedig az egyéb gyógynövényes forrázatokat válasszuk.