Az elfogyasztott étel befolyásolhatja a gondolkodást

background balance brain bread calorie care classification concentration concept conceptual creative dairy diet drawing eat eating energy feed food fruit grain group health healthy idea illustration intelligence lifestyle mind nutrition person product pro
Original Idea: Food For Thought. Symbol Of Some Ideology.
Vágólapra másolva!
Az emberek gyakran alábecsülik a táplálkozás agyra gyakorolt hatását. Pedig egyre több az olyan bizonyíték, amely rávilágít arra, hogy az agy és a belek között egyértelmű kapcsolat van.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban végzett tanulmányok ebben a témában a magas sótartalmú étrend hatásaira összpontosítottak. Az emberek túl sok mennyiségű sót fogyasztanak, amely magas vérnyomáshoz vezet.

Ez növeli a különböző egészségügyi problémák, köztük a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát.

Néhány adat szerint azonban a magas sótartalmú ételek fogyasztása összefüggésbe hozható az agyvérzéssel attól függetlenül is, hogy magas a vérnyomás vagy sem.

Ez azért van, mert a túl sok só immunváltozást eredményez a bélben, amely az agyat érzékenyebbé teszi.

A Nature-ban megjelent tanulmány egy másik összefüggést is mutatott az agy és a bél közötti kapcsolatra. Az eredmények szerint a bél által küldött immunjelek károsíthatják az agyi ereket. Ez az agy egészségének romlásához és kognitív károsodáshoz vezethet.

A sóbevitel csökkentése javíthat a magas sóbevitel miatt kialakult káros hatásokon Forrás: Harvard Health - Harvard University

A kutatók a vizsgálatokat egereken végezték el. A magas sótartalmú étel elfogyasztása után a bélből kiinduló immunválaszok kémiai reakciókat váltottak ki az agyban.

Ezek zavarták a véráramlást az agy azon részein,

amelyek a tanulással és a memóriával kapcsolatosak, nevezetesen a hippokampuszban és az agykéregben. Ennek eredményeként az egerek rosszul teljesítettek a kognitív teszteken. Szerencsére a tanulmány azt is kimutatta, hogy a sóbevitel csökkentése javíthat a magas sóbevitel miatt kialakult káros hatásokon.

A kutatások azt is bebizonyították, hogy mivel a bél kapcsolatban van az aggyal, az elfogyasztott étel befolyásolhatja a gondolkodásunkat is.

Az eredményeket látva jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: hogyan tartsuk meg egészségben a bél és az agy közötti kapcsolatot? Erre jó megoldás például az Ómega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása, amely pozitív hatással van a bél mikrobiótáira, vagyis a jelenlévő mikroorganizmusok összességére. A zsírsav bevitelét növelhetjük, ha több diót, magvakat és halat fogyasztunk.

A fermentált ételek, mint a joghurt, a kefir vagy a savanyú káposzta élő mikrobákat tartalmaz,

amelyek hasznosak a bélnek. Az erjesztett élelmiszerekben lévő jótékony baktériumok túléléséhez a prebiotikus rostok bevitelét is növelni kell. Ezeket teljes kiörlésű gabonából, dióból, magvakból, gyümölcsökből és zöldségeből vihetjük be.

A prebiotikumok rendszeres bevitele emellett csökkentheti a szervezetben lévő stresszhormon szintjét.

A polifenolban gazdag élelmiszerek, mint a kakaó, a zöld tea vagy az olívaolaj fogyasztása segítheti a jó baktériumok mennyiségének szaporodását a bélben.