A legfinomabb paprikás krumpli után megnyaljuk mind a tíz ujjunkat

paprikás krumpli
Vágólapra másolva!
A paprikás krumpli az egyik kedvenc ételünk! Hihetetlen ízkavalkádot nyújt, ráadásul gyorsan elkészül. Persze ahány ház, annyi szokás: vannak, akik savanyú uborkával, mások tejfölös uborkával, sőt akadnak olyanok is, akik sóskával eszik. A levét lehet rövidre vagy hosszúra hagyni, kerülhet bele kolbász vagy akár virsli is. De vajon hogyan lesz a legfinomabb?
Vágólapra másolva!

A paprikás krumpli minősége a három fő ízen múlik: a zsíron, a pirospaprikán és a füstölt kolbászon. Bár a krumpli a fő összetevő, ezzel kapcsolatban mindössze annyira kell figyelnünk, hogy a legjobb forrástól vegyük. A zsír minden esetben házi disznózsír, amelyet megvásárolhatunk a piacon.

A fűszerpaprikát a kolbászhoz és a többi alapanyaghoz hasonlóan érdemes háztól venni, ahol még tudják, milyen az igazi, kézzel készült élelmiszer.

A krumplit vágjuk hosszúkásra, lehetőleg nagyobb darabokra, hogy ne főjön szét. Ami a füstölt kolbászt illeti, lecserélhetjük lecsókolbászra vagy virslire, ugyanakkor az igazi füstöst ízt ez fogja megadni neki. Persze, ha úgy döntünk, hogy hús nélkül csináljuk, azzal sincs semmi gond, de azért a füstölt szalonnát ne hagyjuk ki belőle!

Forrás: Ács Bori

Paprikás krumpli

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zsír
  • 1 hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 és ½ evőkanál pirospaprika
  • 50 g füstölt szalonna
  • 50-60 g kolbász vagy virsli
  • 1 kg krumpli
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kis csilipaprika, ha pikánsan szeretjük

Elkészítés:
Pucoljuk, majd vágjuk fel a krumplit hosszában. Tegyük hideg vízbe.
Kockázzuk fel a szalonnát és karikázzuk fel a kolbászt.
A szalonnát kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá a kolbászt is, amint kiengedte a zsírját.
Adjuk hozzá a disznózsírt, öntsük hozzá a hagymát, pirítsuk még egy kicsit, azután a paradicsomot és a csilipaprikát.
Szórjuk bele a pirospaprikát, keverjük bele a krumplit, sózzuk, borsozzuk és félig öntsük fel vízzel.
Főzzük alacsony lángon, amíg a krumpli megpuhul.
Tálalhatjuk savanyú uborkával, kovászos uborkával vagy sóskával.