Itt egy lélekmelegítő étel a téli napokra

krumplileves
Vágólapra másolva!
Most, hogy hidegre fordult az idő, és a lelkünk sincs éppen a legjobb állapotban. Épp itt az ideje, hogy finom, otthonos, megszokott ízekkel kényeztessük magunkat, mintegy vigasztalásul.
Vágólapra másolva!

Póréhagymás krumplileves

Krumplilevest sokféleképpen készíthetünk, van, aki a hagyományos babérleveles változathoz ragaszkodik, mások a tárkonnyal fűszerezettet szeretik, ez pedig itt a póréhagymás verzió, amelyben nemcsak úgy tessék-lássék, az íze kedvéért van hagyma, hanem a tömegének a jelentős részét ez teszi ki.

krumplileves Forrás: Táfelspicc

Jellegét tekintve határozottan comfort food, vagyis igazi lélekmelengető. Olyan étel, amit akkor eszünk, ha vigaszra szorulunk, márpedig ez idő tájt mindenkinek jólesik egy kis melegség és vigasztalás.

Elkészítés

Lassú tűzön olvasszuk fel a fazékban a vajat, majd adjuk hozzá a vékony karikára vágott pórét. A legzöldebb részeket már ne vágjuk bele, de a világoszöld levelek még mehetnek. Kevergetés mellett dinszteljük vagy tíz percig.

Ekkor töltsük fel alaplével (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk. Ha sikerült sárga krumplit szerezni, akkor meg sem kell hámozni, csak úgy héjastul vágjuk kockára: szét fog főni a levesben, amitől annak csodálatos krémes állaga lesz, a héját pedig ledobja, amit jó elrágcsálni.

Hozzátöltjük a tejszínt, lefedve, lassú tűzön főzzük még fél órán át, és már kész is a leves.