Olajos magvak: az egyik fokozhatja a teltségérzetet, a másik a májműködést

olajos magvak
Vágólapra másolva!
A gyümölcsök, a zöldségek és a hüvelyesek olyan alapanyagok, amelyek a legtöbb háztartásban kiemelt helyet foglalnak el. Ezek rendkívül sok tápanyagot tartalmaznak. Ám ott vannak az olajos magvak, amelyekről általában megfeledkezünk. Pedig ezekben is rengeteg vitamin és ásványi anyag van.
Vágólapra másolva!

A napraforgómag az egyik legjobb E-vitamin-forrás, védi a sejteket a szabad gyökök által okozott károktól. Növényi alapú vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet és erősíthetik az immunrendszert.

A szezámmag is tápanyagok széles választékát vonultatja fel,

mint a vas, a foszfor, a cink, a B1-vitamin, a kalcium és a réz. Csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomás kockázatát, a gyulladást, illetve az oxidatív stresszt.

Az olajos magvak is tápanyagban gazdagok Forrás: Shutterstock

Ami a tökmagot illeti: 100 gramm biztosítja a napi ajánlott fehérjebevitel 38%-át. Kiváló B-vitamin-forrás. A benne lévő L-triptofán nevű vegyület hatással van a hangulatra. Szintén magas fehérjetartalmú a kendermag, amelyben mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható. Gazdag továbbá magnéziumban, B1-vitaminban és cinkben.

A lenmag rostot és Ómega-3 zsírsavat tartalmaz, ezáltal javíthatja a bél egészségét és csökkentheti a koleszterinszintet.

Mangán, magnézium, B1-vitamin és polifenol is van benne, ami egy antioxidáns. A köménymag sem bújhat el a többi között szégyenében, ugyanis fehérjét, kalciumot, káliumot, rostot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Jól lehet kezelni vele a megfázást és az emésztőrendszeri problémákat.

Hozzájárulhat a máj és a vese működéséhez, ezáltal javítja az immunrendszert.

Chiamag szintén gazdag rostban, fehérjében, magnéziumban, mangánban és kiváló antioxidánsforrás. Ez az Ómega-3 zsírsav egyik leggazdagabb forrása. Segítheti a vércukorszint csökkenését, fokozhatja a jóllakottság érzését.