Nézze meg, mit esznek a sportolók

sportoló, táplálkozás,
Vágólapra másolva!
A táplálék az ember üzemanyaga, éppen ezért arra még a nem sportolók embereknek is kiemelt figyelmet kell fordítani. A sporttáplálkozás az egyik legnagyobb, az utóbbi időben egyre jobban előtérbe kerülő lehetősége a teljesítményoptimalizálásnak, úgy, hogy közben az egészségmegőrzés is fontos szempont maradt.
Vágólapra másolva!

Sok sportoló a túlsúlytól való félelem miatt fordul elsősorban a fehérje forrásokhoz. Azonban a plusz kilók miatti félelemből fakadóan szinte alig fogyaszt szénhidrátot, pedig ez főként az állóképességi sportolóknak a legfontosabb energiaforrását jelenti. Ugyanakkor

egy jól felépített étrenddel úgy csillapíthatjuk az éhségünket, hogy nem kell tartanunk a plusz kilóktól.

Érdemes tehát zöldségekkel, gyümölcsökkel, sovány fehérjével, komplex szénhidrátokkal megpakolni a tányért, és kerülni a „junk food" jellegű ételeket.

Általánosságban igaz, hogy

az edzéseket megelőzően gyorsabban felszívódó szénhidrátot ajánlott fogyasztani, hosszan tartó edzések alatt szénhidráttartalmú sportitalok fogyasztása javasolt.

Így az edzések alatt energikusabbnak, könnyebbnek érezhetjük magunkat. Ugyanígy edzések után is fontos, hogy 30-60 percen belül együnk szénhidrátot, fehérjét is tartalmazó élelmiszert.

A tápanyagoknak – szénhidrátoknak, zsíroknak, fehérjéknek – megvan a maguk fontos funkciója a test optimális működése szempontjából, de a bevitelük aránya sok tényezőtől függően változhat. Általános szabályként elmondható, hogy

az állóképességi sportolók napi étrendjét 55-65 százalék szénhidrátból,

15-20 százalék fehérjéből, és 20-30 százalék zsírból kell összeállítani.

Forrás: Times of india

A hidratáltság szintje nem csak a teljesítményre, de a tápanyagok felszívódására, az agyi funkciók működésére, és még a bőr állapotára is hatással van.

A sokat emlegetett napi 8 pohár víz nem feltétlenül igaz mindenkire,

hiszen a szükséges mennyiséget befolyásolja a testsúly, a fizikai aktivitás, az izzadás mértéke, az időjárás is.

Fontos a megfelelő folyadékmennyiség Forrás: Pexels

Mindenképpen fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire – a kiszáradó szájra, a fejfájásra, a csökkent koncentrációs képességre, a sötét színű vizeletre – és a vízen kívül az edzések alatt bátran fogyasszunk elektrolitos italokat, amelyek egyszerű-komplex szénhidrátot/cukrot tartalmaznak, hogy energiát tudjanak szolgáltatni a hosszabb edzések alatt és a sót, az ásványi anyagokat is pótolják.