Hét világos jel, hogy nem eszik elég zöldséget

zöldség
Vágólapra másolva!
Valószínűleg tudja, hogy a zöldségek egészségesek. Bizonyára azt is, hogy többet kellene ennie, mégsem viszik rá az ízlelőbimbói. Viszont van hét jel, amelyet, ha tapasztal, biztos lehet abban, hogy szervezete zöldségért kiált. Szóval rossz íz ide vagy oda, eleget kell tennie teste kérésének.
Vágólapra másolva!

1. Hiányzik a szín a tányérról

A hús és a burgonya jól mennek egymáshoz, ám ettől a tányér még nem lesz színes, ahogy a táplálkozás sem kiegyensúlyozott. Hiába, hogy a zöldségek minden bizonnyal nem tartoznak a kedvencei közé,

érdemes szivárványszínűvé varázsolni a tányért, hogy bevigye az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat.

2. Megsokszorozódott lila foltok

A túl kevés C-vitamin-fogyasztás egyik tünete, hogy könnyebben szerezhet véraláfutásos sérüléseket, megnövekedhet az ínyvérzés gyakorisága, és lassabban gyógyul. Egyen több kaliforniai paprikát, kelkáposztát, csilipaprikát, zöld leveles zöldségeket, brokkolit, kelbimbót és paradicsomot.

Ha hiányoznak a zöldségek az étrendből, az általuk biztosított fontos vitaminoknak is híján van a szervezet Forrás: Shutterstock

3. Egész nap fáradtság kínozza

A folsav hiánya kimerültséget okozhat. Ez a tápanyag a zöld leveles és a keményítőtartalmú zöldségekben van, mint a vesebab, a spárga és a lencse. Tehát legyen bab- vagy lencsefőzelék a mai vacsi!

4. Háborgatják a betegségek

Ha hiányoznak a zöldségek az étrendből, az általuk biztosított fontos vitaminoknak is híján van a szervezet.

Ennek köszönhetően csökken a védekező és ellenálló képesség a betegségekkel szemben.

A zöld leveles zöldségek kiváló C-vitamin-források, és fellendítik az immunrendszer működését.

5. „Az agyam, mintha massza lenne."

Az alkalmi feledékenység minden korosztályt érinthet, viszont ha csökken az agy feldolgozási sebessége és hatékonysága, akkor valószínűleg tápanyaghiányban szenvedhet.

A luteinről bebizonyították, hogy javíthatja a memóriát és az agy működését. Ez a zöld leveles zöldségekben, a sárgarépában, a brokkoliban, a kukoricában és a paradicsomban található meg.

6. Nehezebben kezeli a stresszt

Noha a stressz az élet elkerülhetetlen velejárója, az, ahogyan reagál rá, függhet a táplálkozástól is. A folyamatos stressz gyulladásokat idéz elő a testben, amelynek szintjét telítetlen zsírsavakkal és antioxidánsokkal csökkentheti.

Egy kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag táplálkozás segíthet megváltoztatni a stresszre adott reakciókat, az ezzel szembeni ellenálló képességet.

7. Hajlamos az izomgörcsökre

A gyümölcsök és zöldségek káliumot tartalmaznak, amelyek visszaszoríthatják az izomgörcsök kialakulását, és segíthetnek a kezelésükben is.