1. ok: a cukkini 95%-a víz, amelynek köszönhetően kiváló hidratáló.
Sok B6-, C- és K-vitamin, valamint folát van benne. Ásványi anyagok tekintetében jelentős mennyiségű mangánt és káliumot is tartalmaz.
2. ok: a cukkiniben található fitonutriensek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak. Nulla zsírtartalma és magas tápanyagtartalma tökéletes alapanyaggá teszi.
3. ok: élelmirost- és víztartalma támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedést és a puffadást.
4. ok: antioxidáns és gyulladásgátló hatása lelassítja az öregedési folyamatot. A testben az évek során gyulladások alakulnak ki, és káros anyagok szabadulnak fel.
A fitonutriensek visszaszorítják a gyulladást, és segítenek kiüríteni a káros anyagokat.
5. ok: a cukkini csökkenti a vércukorszintet. Rengeteg élelmi rost van benne, amely növeli a telítettség érzését, ezáltal csökken a szénhidrátbevitel.
6. ok: javítja a vérkeringést. Ez annak köszönhető, hogy sok rostot és káliumot, illetve kevés nátriumot tartalmaz.
Az alacsony nátriumszint és a magas káliumszint segít normalizálni a vérnyomást.
7. ok: lutein- és zeaxantintartalma miatt erősíti a szemet. Ezek a vegyületek csökkentik az öregedésből eredő szemproblémákat.
8. ok: energiát ad. A benne található B-vitaminok támogatják a szénhidrátok és a fehérjék energiává alakulását.
Továbbá fokozza a hangulatot és csökkenti a fáradtságot.
9. ok: támogatja a fogyókúrát. Kevés kalória, valamint sok víz és rost van benne. Emiatt tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és kevesebbet fogunk enni.
10. ok: a cukkini héja sok C-vitamint és polifenolt tartalmaz. Ezek támogatják a mellékvese és a pajzsmirigy egészséges működését. Sőt, még az inzulinszintet is szabályozzák.
A cukkini gyorsan romlik és ütésre érzékeny. Frissen körülbelül 1-2 hétig áll el a hűtőben. Készülhet belőle krémleves, cukkinis tészta, bepanírozhatjuk, megsüthetjük nyárson, grillezhetjük, és akár meg is tölthetjük – például a következő módon.
Hozzávalók a töltött cukkinihez:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vágjuk ketté a cukkiniket, és egy kiskanál segítségével szedjük ki a belsejüket.
Kenjük ki a sütőlapot olívolajjal, és a vágott oldalával lefelé tegyük rá a cukkini. Süssük 5 percig.
Egy tálban keverjük össze a kukoricát, a zöldhagymát, a csilit, a megmaradt olajat, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Keverjük hozzá a fűszernövényeket is.
Vegyük ki a cukkinit a sütőből, és a vágott oldalát ízesítsük egy csipet sóval és borssal. Kanalazzuk bele a kukoricás keveréket, oszlassuk el jól.
Süssük további 10-12 percig.
Tálaljuk melegen.