5 ok, amiért érdemes volt várni a hónapos retekre

retek
Vágólapra másolva!
A hónapos retekgumót a tavasz első zöldségei között takaríthatjuk be. Áprilisban épp szezonális, így nyugodt szívvel vásárolhatjuk meg a piacon a többi idényzöldséggel és -gyümölccsel együtt, mint: a fejes saláta, a madársaláta, a mángold, a medvehagyma, a mizuna, a bordáskel, a rukkola, a sóska, a spárga, a spenót és az újhagyma. A hónapos retek a többi fajtával ellentétben elég kicsike, viszont annál több tápanyagot tartalmaz. És ez csak egy ok az öt közül, amiért érdemes volt ennyit várni rá.
Vágólapra másolva!

1. ok: tápanyagban gazdag

A hónapos retek A-, C-, K-vitamint, niacint, folsavat, kolint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, mangánt, emellett fehérjét és rostot tartalmaz.

2. ok: segíti az emésztést

Rosttartalmának köszönhetően nemcsak az emésztést, de még az anyagcserét is segíti. Ezért tökéletes választás a tavaszi salátába

– főleg, ha éppen diétázunk.

Továbbá jól kiegészíti a felvágottakat és a sajtokat is.

A retek az antocianinok gazdag forrása Forrás: Shutterstock

3. ok: védi a szív egészségét

A retek az antociánok gazdag forrása, amelyek jótékony hatással vannak a szívre, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett C-vitaminban, folsavban és flavonoidokban is gazdag.

Az antocián egy színanyagcsoport, amely vízben oldódik, és egy erős antioxidáns. Színe a pH-tól függően a pirostól egészen a kékig terjed.

Megtalálható a padlizsánban, a narancsban, a szederben, a málnában, a cseresznyében, a piros szőlőben stb.

4. ok: csökkenti a vérnyomást

A retek káliumot is tartalmaz, amely segíthet csökkenteni a vérnyomást és szabályozni a véráramlást.

5. ok: javítja az immunrendszer működését

C-vitamin-tartalmának köszönhetően véd a megfázás ellen, és fokozza az immunrendszer működését. Mivel magas a vitamin-, az ásványianyag- és az antioxidáns-tartalma,

segít fenntartani testünk egészségét és ellenálló képességét.

Ezért érdemes kipróbálnunk a következő receptet!

Retekkrémleves 4 főre Forrás: EatingWell

Retekkrémleves

Hozzávalók:

  • 2 kanál extra szűz olívaolaj
  • 2 csokor retek, felszeletelve
  • ½ csésze apróra vágott hagyma
  • 1 közepes burgonya, megpucolva, apróra vágva
  • 2 csésze alacsony zsírtartalmú tej
  • egy csipet só
  • egy csipet fekete bors
  • ¼ csésze csökkentett zsírtartalmú tejföl
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben.
Pirítsuk meg a retek háromnegyedét és a hagymát. Ez körülbelül 5 perc.
Adjuk hozzá a burgonyát, a tejet, a sót és a borsot. Forraljuk fel folyamatos keverés mellett.
Vegyük kicsire a lángot, és főzzük körülbelül 5 percig alkalmanként megkeverve.
Vegyük le a keveréket a tűzről, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd dolgozzuk össze egy turmixgépben.
Amikor elég krémes lesz, adagoljuk tányérokba, és tálaljuk a maradék retekkel, petrezselyemmel és tejföllel díszítve.