A klasszikus és modern tökéletes szimbiózisa: 14. Magyar Borok Bálja

14. Magyar Borok Bálja
A teremben már kezd tetőfokára hágni a hangulat
Vágólapra másolva!
A Magyar Borok Bálja mindig az év egyik kiemelkedő eseménye. Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer vegyen részt rajta, mert nem dönt anyagi romlásba, viszont hatalmas élménnyel lesz gazdagabb, aki megjelenik rajta. Kitűnő ételekkel, borokkal és nem utolsó sorban jó társasággal tölthet egy remek estét.
Vágólapra másolva!

Már az érkezés sem mindennapi. A ruhatárhoz vezető előtérben ugyanis már kínálják az üdvözlőitalokat és a kóstolófalatokat. Előbbiből a nálam a Garamvári Szőlőbirtok - Blanc Fleur-je, utóbbiból pedig a külsőre a Ferrero Rocher-ra hajazó mannitol-ba forgatott libamáj mousse viszi a pálmát.

Nem sokkal az után, hogy felsétálok az emeletre Ördög Nóra lép a színpadra, hogy a sétálójegyeseket is személyesen köszöntse (az est további részében ő a bálteremben konferálja a programokat, így inkább csak kivetítőn találkozhatok vele). Bár hallhatóan meg van fázva, a legapróbb részletekig elmond minden tudnivalót, mit hol találni.

Ördög Nóra fogadja az érkező vendégeket Forrás: www.fotobp.hu/Pappjozsef

A vacsora első fogása, a kacsamáj terrine birsalmás rétessel, körtével és füstölt fürj tojással és a hozzá párosított Szepsy Szent Tamás Furmint 2016. Külön-külön is tökéletesek, hát még együtt.

Két fogás között megnézem a boros felhozatalt, hiszen a Magyar Borok Bálja mindig egy borfesztivál is egyben: 120 tétel, fehérek, vörösek, desszertborok, pezsgők, külön stand a prémium tételeknek és a Liszkay Borkúria borainak (és csak úgy mellesleg, mintegy kisérőnek pálinka).

Most már jöhet a második fogás, a mangalica pofa burgundi jus-vel, konfitált zöldséggel, sült zelleres kenyérpástétommal. A hús vajpuha, a burgundi jus pikáns, és talán az ilyen rendezvényektől szokatlan módon kiadós az egész tányér. A hozzá kínált Bock Merlot Special Reserve 2013 egészen kiemelkedő tétel, remekül illik az ételhez, bár a reakcióik alapján a körülöttünk lévő hölgyeknek egy kicsit már túl testes. Közben nézzük a báltermi a kivetítőn a báltermi műsort: bemutatkoznak a meghívott borászok, majd előbb Miklósa Erika, utána pedig Király Viktor lép a színpadra.

A teremben már kezd tetőfokára hágni a hangulat Forrás: Gellér Anna

A klasszikus és a modern közötti egyensúlyra való törekvés az egész estét jellemzi

Étel fronton is a hagyományosabb vonaltól (a Stelázsi kolbász- és sajtválogatása) a különlegességekig (szarvasgombás készítmények, osztriga, Süss Lilla bonbonjai és pohárkrémjei) mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A desszerteknél különösen erős a felhozatal: a vacsora menüt méltóképpen lezáró flódni (hozzá Barta Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013-ból) és Lilla említett desszertjei mellett a Zila Kávéház is több süteménnyel készült.

Fiammal közösen jó előre kinéztük magunknak a szivarsarkot. A kiállító készségesen rögtönöz nekünk egy gyorstalpalót szivarokról, stílusokról, takarólevelekről, vágásról, gyújtásról.

Az est egyik remeke, a flódni Forrás: Benkő M. Fanni

Mire elszívjuk a szivart, a bálteremben is véget ért a vacsora és kezdődik a nyitó tánc. Immár hagyomány, hogy a táncosok – amolyan kedvcsinálóként – a bálteremből indulva végigvonulnak a termeken, mielőtt megérkeznek a tánctérre. Szintén kedves gesztus, hogy az előadásuk végén felkérik a közönség tagjait, mintegy jelezve, hogy innentől övék a pálya. A talpalávalót innentől a Group'n'Swing zenekar adja.

Az estén természetesen nem maradhat ki a póker. Nagyon kellemes társasággal ülünk egy asztalhoz, ahol egy fullal sikerül is megnyernem egy üveg kitűnő bort. Hajnalban távozunk, de a kellemesen töltött este emléke még napokig élénken él bennem.