Kiderült, melyek Magyarország legjobb éttermei

Costes Étterem
Vágólapra másolva!
Szeretne beülni egy kifogástalan vacsorára és egy tökéletes kávéra, de nem biztos abban, hogy hová érdemes mennie? Segítünk! Február 25-én a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán az év éttermén és a magyar gasztronómia legmeghatározóbb személyein kívül először díjazták a hazai éttermek kávékínálatát is.
Vágólapra másolva!

A Dining Guide TOP100 Étteremkalauz közel 300 vendéglátóhelyen tesztelte a kávékínálatot és annak színvonalát. Tudniillik a vendégek véleménye szerint egyértelmű

összefüggés mutatkozik egy étterem megítélése és a felszolgált kávé minősége között.

Ám az étteremteszt legszembetűnőbb megállapítása mégis az volt, hogy azokban az elsőrangú éttermekben sem feltétlenül tölt be kiemelkedő szerepet a kávé, ahol egyébként az étel minőségére rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek.

Az Év Éttermi Kávélapja díjat és az Év Étterme díjat is a Stand Étterem kapta.

A Nespresso által támogatott Az Év Éttermi Kávélapja Díj célja az volt, hogy az éttermek felismerjék: érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk a minőségi kávéválasztékra annak érdekében, hogy vendégeik számára teljessé tegyék a náluk szerzett gasztronómiai élményt.

A vendégek egyre nyitottabbak az újdonságokra Forrás: Nespresso

Mitől lesz jó egy étterem kávékínálata?

Az első és legfontosabb a kiváló minőségű kávé. Bár a kávéfogyasztási kultúra nagy átalakulása itthon még várat magára,

a vendégek egyre nyitottabbak az újdonságokra,

specialitásokra és a különböző termőterületekről származó, különleges terroir-jegyeket felmutató, egyedi ízprofillal rendelkező kávékra az éttermi kávézások alkalmával is.

Ennek ellenére az étteremtesztek alapján a magas színvonalú, szakértelemmel és minőségi eszközökkel rendelkező éttermek nagy többsége egyfajta, klasszikus pörkölésű és ízvilágú kávét kínál,

és kevés vendéglátóhely rendelkezik szélesebb kávéválasztékkal. Ilyen széles és kifogástalan kínálattal találkozhatunk a Standon kívül például a TAMA Budapest, az Anyukám Mondta, az Onyx vagy a St. Andrea Restaurantban is.

A másik fontos szempont a kávé szervírozása.

Az étteremtesztek meglepő képet mutatnak a kávékészítés jelentőségéről, ugyanis még a magas gasztronómiai színvonalat képviselő vendéglátóhelyek majdnem felében is delegált személyzet vagy pultos hiányában a felszolgáló készíti el a kávét.

Ez természetesen nem zárja ki, hogy az szakértelemmel készüljön, de a legtöbb esetben csak átlagos figyelmet kap a kávé, és még a topéttermeknél is előfordul, hogy egyáltalán nem fektetnek rá hangsúlyt.

Szerencsére az idei nyertesek mellett több kitűnő étteremben is – mint például a Fausto's vagy az Arany Kaviár –,

kiemelt szerep jut a kávénak, amit különleges rituálé keretében, petit four kíséretében szervíroznak a vendégeknek, megkoronázva a tökéletes vacsora élményét.

Magyarország 10+2 étterme

A Dining Guide idén 10+2 éttermet listázott a szokásos TOP 10 étterem helyett.

  • Stand, Szulló Szabinával és Széll Tamással (94+)
  • Onyx étterem, a séf Mészáros Ádám (93+)
  • Costes, Palágyi Eszter vezetésével (93 pont)
  • Borkonyha, Sárközi Ákos séf vezetésével (91 pont)
  • Costes Downtown, a séf Tiago Sabarigo (91 pont)
  • Babel, Veress István séf vezetésével (91 pont)
  • MÁK, Mizsei Jánossal (91 pont)
  • St. Andrea Borbár, Barna Ádám séffel (91 pont)
  • Textúra (90 pont)
  • Anyukám Mondta, Dudás Szabolcs séffel (90 pont)
  • Olimpia, Ádám Csabával és Garai Ádámmal (89 pont)
  • Arany Kaviár Nyíri Szásával és Kanász Lászlóval (89 pont)