Ezt a világnapot ünnepeljük ma

spagetti, olasz konyha
Ha szétfő a tészta, nincs az a mennyei szósz, ami megmenthetné az ételt
Vágólapra másolva!
Ma van az olasz konyha napja. Hogy miért szeretjük ennek a nemzetnek a gasztronómiáját? A friss paradicsom, az aromás bazsalikom és a krémes sajt nagyszerű ízkombinációja miatt. Hogy akármerre járunk az országban, az ízek és a gasztronómia pont olyan harsány, mint maga a nemzet. A kávé, a fagylalt és az ételek annyira sajátságosak, hogy az olasz jelzővel ellátott nevük hallatán már az egész világ tudja, hogy mire kell gondolni. Na, de vajon mi mindenről híres még a csizmaalakú ország konyhája?
Vágólapra másolva!

Olaszország számos régióból áll, és mindegyiknek megvan a saját jellegzetessége. Északról dél felé haladva: Aosta-völgy, Piemont, Liguria, Lombardia, Dél-Tirol, Friuli-Venezia Giulia, Veneto, Emilia-Romagna, Toszkána, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Puglia, Basilicata, Calabria és ott van még a két sziget, Szicília, valamint Szardínia is.

Noha minden régió más hagyományokkal bír, az globálisan igaz, hogy sehol nincs szükség szakácsismeretekre ahhoz, hogy össze tudjunk ütni egy jó olasz fogást: az egyszerűség jellemzi a konyhát.

Sok étel mindössze 2-4 összetevőből készül, de persze nemcsak ez a jellemző. A helyiek szerint az ételek milyensége nem a bonyolult előkészítésen,

hanem a minőségi hozzávalókon múlik.

Az országra jellemző konyhaművészet évszázadokon át fejlődött a társadalmi és a gazdasági változások hatására. Gyökere az ókorig nyúlik vissza.

Forrás: Shutterstock

Múltba nyúló gyökerek

Az olasz konyha évszázadok alatt fejlődött ki. Annak ellenére, hogy az ország a 19. századig nem volt egységes, a konyhája gyökerei egészen a 4. századig követhetők vissza.

A Római Birodalom bukása után a különböző régiók elkezdték megalkotni saját hagyományaikat, már ami az ételkészítést illeti.

Nemcsak a főzési technika és az előkészítés, de a receptek is igen változatossá lettek. Így lett az ország gasztronómiailag megosztott. Például az északon található Milánó a rizottóról híres, az ország közepén található Bologna a tortellíniről, míg a déli Nápoly a pizzáról.

Mit eszik az olasz?

Az ország levesei tükrözik a gasztronómiát: tele vannak tésztával. Persze ez nem minden levesre igaz, hisz olyan is van, amely csak zöldségből készül. Az előételválaszték igen színes, ám igaz ez a főételekre is, amely nemcsak tésztából és pizzából áll – noha kétségtelen, hogy ezek a legnépszerűbbek.

Az olasz konyha halban igen gazdag a tenger közelsége miatt.

Ha húsról van szó, akkor náluk a pulyka a befutó, egyébként nem nagy húsfogyasztók. Zöldséget viszont annál szívesebben használnak, és elsősorban nyersen kedvelik. Édességek között híres a tiramisu és a panna cotta.

Olaszország északi részén a leggyakoribb alapanyag a hal (a tőkehal vagy a baccalà), a burgonya, a rizs, a kukorica, a kolbász, a sertéshús és a különböző sajtok. Ám a paradicsomalapú tésztaételek az egész országra jellemzők.

Liguriában a bazsalikom, a dió és az olívaolaj a leggyakoribb összetevő, Emilia-Romagnában a sonka, a kolbász, a különféle szalámik, a szarvasgomba, a paradicsom, valamint a Parmigiano-Reggiano, vagyis a parmezán sajt.

Quadrilatero piac Bolognában, Olaszországban Forrás: Cphotoj

A hagyományos közép-olasz konyha olyan összetevőket használ, mint a paradicsom, a különböző húsok és a Pecorino juhsajt.

Dél-Olaszországra a paradicsom, a paprika, az olajbogyó, az olívaolaj, a fokhagyma, az articsóka, a narancs, a ricotta, a padlizsán, a cukkini, bizonyos halak, mint a szardella, a szardínia és a tonhal, valamint a kapribogyó használata a jellemző.

Mivel a nemzet híres a tésztáiról, mindenféle fajtát és formát megkülönböztetnek. Ráadásul különös figyelmet fordítanak az elkészítésére is. Nem véletlenül terjedt el az al dente kifejezés.

Ez tükörfordításban azt jelenti: fogra való,

azaz rágni kell, nincs teljesen megfőve. Al dentére azonban csak a jó minőségű fajtákat lehet főzni, ellenkező esetben ez képtelenség.

Mit iszik az olasz?

Az olasz kávét az egész világon ismerik. Északon általában közepesen pörkölik, dél felé haladva viszont egyre sötétebb lesz. Gyakori tévhit, hogy az eszpresszó több koffeint tartalmaz, mint más kávék, ám ez nem igaz.

A hosszabb pörkölési idő eredményez magasabb koffeintartalmat.

A caffè macchiato tejhabbal készül, a ristretto kevesebb vízzel, általában erősebb fajta, a cappuccino pedig kávébabok keverékéből, vékony tejhabréteggel a tetején.

Ami az alkoholos italokat illeti: Olaszország termeli a világ legnagyobb mennyiségű borát.

Ez a nemzet a bor legnagyobb exportőre és fogyasztója. Emellett persze kaphatók helyi, leginkább lager típusú sörök, ám nem olyan népszerűek és elterjedtek, mint a bor.

A másik híres ital a limoncello, amely citromos likőr és aperitifként fogyasztják főképp Sorrento, Nápoly és az Amalfi-part környékén. Ám említésre érdemes még a grappa is, amely olasz törkölypárlat.

Forrás: Origo

A 10 leghíresebb olasz étel

Néhány nap olaszországi tartózkodás alatt számos népszerű olasz finomsággal ismerkedhetünk meg.

Ezek általában mélyen gyökereznek az olasz kultúrában, és a recepteket generációról generációra adják át.

Persze arra biztosan nem lesz lehetőségünk, hogy mindent megkóstoljunk, ezért érdemes a leghíresebb fogásokra helyezni a hangsúlyt.

1. Tészta és pizza
A két ikonikus olasz ételt semmiképp sem szabad kihagyni. A Spaghetti alla Carbonara (tojással, szalonnával, sajttal, borssal és csilivel) vagy a Spaghetti alla Gricia (szalonna, sajt, bors, csilipaprika) például jó választás lehet.

2. Arancini
Ropogós, aranybarna, töltött rizsgolyó, amelyet zsemlemorzsával fednek be. Általában raguval, paradicsomszósszal, mozzarellával és borsóval töltik meg. Készítése régiónként változó.

3. Lasagne
Szintén a kötelező étkek közé tartozik. Úgy vélik, hogy Nápolyból származik, elkészítése szintén változatos.

4. Ossobuco alla Milanese
Egyértelműen a húsimádók étele. Borban párolt borjúhús, amelyet zöldségekkel szolgálnak fel. Gremolata fűszerrel készítik, amely petrezselyem, citromhéj és fokhagyma keveréke.

5. Prosciutto
Az olaszok kedvence, vékony szeletekre vágott száraz sonka. A legfinomabbak az északi régióból vagy Közép-Olaszországból származnak.

6. Ribollita
Kenyérrel sűrített, toszkán zöldségleves. Gazdag és kiadós étel, leginkább Toszkánában népszerű.

7. Saltimbocca
Vékony borjúhússzeletek, pármai sonka, zsálya és fehérboros-vajas mártás. Ezeket fogpiszkálóval fogják össze, és serpenyőben sütik meg. A borjú mellett persze csirkét és birkát is használnak az elkészítéséhez.

8. Gelato
Vagyis az olasz fagylalt. Sima, krémes, és garantáltan emlékezetes.

9. Torrone
Mézből, tojásfehérjéből, pirított diófélékből és citrusfélék héjából készült krémes, ragadós finomság.

10. Tiramisu
Könnyű és krémes, egy jól ismert olasz desszert, amely hazánkban is közkedvelt.