Ön is rosszul alszik? Ezekre figyeljen lefekvés előtt

alvás
Vágólapra másolva!
Már a vacsoránál majd leragad a szemünk, alig várjuk, hogy a puha ágyba vethessük magunkat. Egy gyors fürdés és fogmosás után el is érkezik az áhított pillanat, majd hamarosan mély álomba zuhanunk. Vagy nem. Forgolódunk, nem találjuk a helyünket, sehogy sem kényelmes, és ha netán elalszunk, hamarosan akkor is felébredünk. Mikor arról kérdeznek, hogy aludtunk, csak legyintünk, és azt mondjuk, hogy évek óta nem aludtuk végig az éjszakát. Mit lehet tenni ez ellen?
Vágólapra másolva!

A megfelelő táplálkozás a megfelelő alvásminőség miatt is fontos, amely szintén az egészség egyik alappillére. Ám sajnos sokunk küzd álmatlansággal vagy krónikus alváshiánnyal. Ezt persze a stresszre fogjuk,

pedig a táplálkozásnak is kiemelkedő szerep jut ebben a kérdésben:

vannak ételek, amelyek segítik, míg mások akadályozzák az elalvást. Ám említhetjük a rossz szokásokat is, amelyekkel romba döntjük a nyugodt éjszakát.

Forrás: Shutterstock

Tippek Csipkerózsikától

Soha ne feküdjünk le éhesen vagy tele gyomorral – mindkettő megnehezíti az elalvást. Ne fogyasszunk élénkítő hatású italokat, mint az alkohol, még akkor se, ha szívesen iszunk bort elalvás előtt. Se kávét, se energiaitalt, se koffeines teát.

Mivel a koffein növeli az agyi aktivitást, megzavarja a nyugodt alvást.

Ne együnk lefekvés előtt legalább 1-2 órával zsíros, nehéz, túlságosan fűszeres ételeket, mert ezek meg megterhelik a bélrendszert.

Ételek és italok a jobb alvásért

Fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket a megfelelő szerotoninszintért, amely hatással van a hangulatra és az alvásminőségre. Magnézium a zöld leveles zöldségekben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a diófélékben és a magvakban van.

A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, a nyugodt alvásért, a természetes alvásciklus fenntartásáért felelős. Ahhoz, hogy a szervezetünk elegendő melatonint termeljen,

triptofánra van szüksége.

Ezt az aminosavat nem képes előállítani, így csak a táplálkozás során vihetjük be. Együnk rendszeresen sajtot, tojást, joghurtot, baromfihúst, halat és dióféléket.

A banán triptofánt és magnéziumot is tartalmaz, a zab pedig növeli a melatoninszintet.

A teákat már évszázadok óta használják természetes alvásjavítóként, mivel nyugtató hatásúak.

Válasszunk kamilla-, levendula- vagy citromfűteát.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is hozzájárul az alvásminőséghez: a kiszáradás is okozhat alvászavarokat.

Az említett élelmiszereket érdemes alvás előtt legalább 1-3 órával fogyasztani, majd megfigyelni, nekünk melyik hat leginkább.

Az alváshiány magas vérnyomást, a cukorbetegség kialakulását, elhízást, depressziót és szorongást okozhat.