A megfelelő táplálkozás a megfelelő alvásminőség miatt is fontos, amely szintén az egészség egyik alappillére. Ám sajnos sokunk küzd álmatlansággal vagy krónikus alváshiánnyal. Ezt persze a stresszre fogjuk,
pedig a táplálkozásnak is kiemelkedő szerep jut ebben a kérdésben:
vannak ételek, amelyek segítik, míg mások akadályozzák az elalvást. Ám említhetjük a rossz szokásokat is, amelyekkel romba döntjük a nyugodt éjszakát.
Soha ne feküdjünk le éhesen vagy tele gyomorral – mindkettő megnehezíti az elalvást. Ne fogyasszunk élénkítő hatású italokat, mint az alkohol, még akkor se, ha szívesen iszunk bort elalvás előtt. Se kávét, se energiaitalt, se koffeines teát.
Mivel a koffein növeli az agyi aktivitást, megzavarja a nyugodt alvást.
Ne együnk lefekvés előtt legalább 1-2 órával zsíros, nehéz, túlságosan fűszeres ételeket, mert ezek meg megterhelik a bélrendszert.
Fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket a megfelelő szerotoninszintért, amely hatással van a hangulatra és az alvásminőségre. Magnézium a zöld leveles zöldségekben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a diófélékben és a magvakban van.
A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, a nyugodt alvásért, a természetes alvásciklus fenntartásáért felelős. Ahhoz, hogy a szervezetünk elegendő melatonint termeljen,
triptofánra van szüksége.
Ezt az aminosavat nem képes előállítani, így csak a táplálkozás során vihetjük be. Együnk rendszeresen sajtot, tojást, joghurtot, baromfihúst, halat és dióféléket.
A banán triptofánt és magnéziumot is tartalmaz, a zab pedig növeli a melatoninszintet.
A teákat már évszázadok óta használják természetes alvásjavítóként, mivel nyugtató hatásúak.
Válasszunk kamilla-, levendula- vagy citromfűteát.
A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is hozzájárul az alvásminőséghez: a kiszáradás is okozhat alvászavarokat.
Az említett élelmiszereket érdemes alvás előtt legalább 1-3 órával fogyasztani, majd megfigyelni, nekünk melyik hat leginkább.
Az alváshiány magas vérnyomást, a cukorbetegség kialakulását, elhízást, depressziót és szorongást okozhat.