Top 5 alapanyag, amellyel nem csak sütni lehet

narancs
Vágólapra másolva!
Az otthonunk számos kellemes dologtól illatozhat. Gondoljunk a frissen sült almás pite, az épp készülő forralt bor vagy egy csokor virág aromájára. Ám sajnos nemcsak ezek tölthetik meg a házat, hanem például az összegyűlt szemét, az odaégett pattogatott kukorica vagy az állott levegő szaga is. A kellemetlen szagoktól egy hosszú szellőztetéssel megszabadulhatunk, ám hamarosan újra visszatérnek majd. A mesterséges illatosítók is csak ideiglenesen jelentenek megoldást a problémára. Vegyük hát elő a leggyakrabban használt konyhai alapanyagainkat, és tisztítsuk meg velük a levegőt!
Vágólapra másolva!

Főleg az ünnepi időszakban kézenfekvő alapanyag a narancs és a szegfűszeg

vagy a fahéj és a csillagánizs.

Nyomkodjuk bele a szegfűszegeket egy meghatározott minta alapján a narancsba, kössünk rá szalagot, akasszuk fel a csillárra vagy az ablakba, és élvezzük a kellemes illatot.

Forrás: Shutterstock

A következő megoldás a természetes, esszenciális illóolajok használata. Igen, ezekkel is lehet főzni. Gondoljunk a bazsalikom-, a szegfűszeg-, a koriander-, a menta- vagy a citromfű-illóolajra. Persze használatukra körültekintően oda kell figyelni!

Az illóolaj egyébként egy természetes szagtalanító. Feltölti a lakást kellemes illattal, és frissíti a levegőt.

Szódabikarbónát általában főzéshez és takarításhoz használunk. Egyébként tökéletes a szagok elfedésére is, noha nincs jó illata. Töltsünk fel egy szórófejes palackot vízzel, és tegyünk bele 1 evőkanál szódabikarbónát. Használjuk légfrissítő helyett.

A következő az egyik kedvencünk: a kávé.

Eltekintve attól, hogy reggel ettől várjuk az éberséget és az energiát, házi illatosítóként is működik. Helyezzünk egy tál frissen őrölt kávét a kellemetlen szagú helyiségbe, és győződjünk meg erejéről a saját szemünkkel.

Az ecet tisztítja a legjobban a levegőt. Öntsünk egy kicsit belőle egy csészébe, és tegyük az érintett területre – például a kuka mellé. Fertőtleníti a levegőt, legyőzi a baktériumokat.