Nem mindegy, mi kerül Mikulás napján a csizmába

mikulás
Vágólapra másolva!
Kinek a piac, kinek a pince. A szerencsésebbek nyáron a kertből, télen pedig a pincéből szerzik be alapanyagaikat. Ám vannak, akiknek nem jutott nagy kert és ráfordítandó idő, úgyhogy kénytelenek beérni a piaccal. Ott persze sosem lehet tudni, mely alapanyagok jók. Pontosabban: mely alapanyagokat érlelte a természet és nem az érlelőszer. Ez a rövid felsorolás azonban biztosan segíteni fogja a választást. Lássuk, mit érdemes venni a piacon decemberben, és milyen gyümölcsöt tegyünk a lurkók csizmájába Mikulás napon.
Vágólapra másolva!

Minden hónapban fontos, hogy a szezonális, természet érlelte alapanyagokat keressük a piacon, hiszen a legjobbat szeretnénk gyermekeinknek és magunknak egyaránt. Ám decemberben még nagyobb hangsúlyt kap a döntés, hiszen közeleg a Mikulás-nap.

Forrás: Shutterstock

A Télapó zsákja mindig tele van mindenféle földi jóval. Legalábbis a versek és a mesék így mondják. Ám egyáltalán nem biztos, hogy tényleg a megfelelő gyümölcsöket vesszük ki belőle, és rakjuk az ablakba.

Amennyiben vegyszermentes alapanyagokat szeretne vásárolni, a boltok polcai helyett keresse meg inkább az őstermelőket.

Persze a csizma nem lehet teljes banán és mandarin nélkül. De vajon biztosan ez a legjobb döntés? Az egzotikus gyümölcsöket termelő országokban sem az előállítást, sem a tartósítást nem kötik az Európai Uniós szabályozások. A termelők többsége alacsony bérért dolgozik,

ráadásul káros, kiszolgáltatott körülmények között.

A termékek messziről érkezenek, vagyis érésüket nem a természetnek köszönhetik. Válasszuk helyettük a helyi, jól tárolható gyümölcsöket, kompótokat és az aszalt fajtákat, amelyeket mi magunk is elkészíthetünk.

Kerüljön alma, dió, mandula, körte és naspolya a csizmába, birsalmából pedig nagyon finom teát lehet készíteni fahéjrúd és szegfűszeg felhasználásával.

Ezek a december hónap termései, illetve azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek az előző szezonból tárolhatóak:

alma, bab, birsalma, brokkoli, burgonya, cékla, dió, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fokhagyma, földi mogyoró, gesztenye, hagyma, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, körte, mandula, naspolya, pasztinák, petrezselyem, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, tök, torma, vöröshagyma, zeller.