Tejes forralt bor?

forralt bor
Vágólapra másolva!
Imádjuk a forralt bort. Nélküle nem lenne teljes a karácsony és a vásárban eltöltött néhány óra sem. Otthon a kandalló vagy a konvektor előtt ülve iszogatjuk a legszívesebben, egy puha pléddel a hátunkon. Felmelegít, megédesíti az estét, mámorossá teszi a hangulatot. Ám az ízek élvezete közben egy valamiről elfeledkezünk. Megkérdezni magunktól, hogy vajon honnan ered a forralt bor? Mi a története? Megszoktuk, hogy mindig kéznél van, hogy fordulhatunk hozzá, ha egy hideg éjjelen meleg ölelésre vágyunk, ám a történetét egyáltalán nem ismerjük. Legalábbis eddig így volt.
Vágólapra másolva!

A forralt bor a második században született a rómaiaknak köszönhetően, akik a hideg miatt melegítették meg mindig a bort. Ahogy a következő század folyamán meghódították Európa nagy részét, a forralt bor iránti imádat az egész birodalomban és annak környékén is elterjedt.

Népszerűsége a középkorban tovább növekedett.

Az európaiak elkezdtek fűszeres borokat készíteni az egészség megőrzése és a betegségek elkerülése érdekében. Gyógynövényeket, virágokat és természetes édesítőszereket használtak, hogy még kellemesebbé tegyék az ízét.

Forrás: Shutterstock

Az idő múlásával azonban majdnem egész Európában elhalványult az addigi lelkes rajongás, kivéve Svédországot, ahol a népszerűsége tovább növekedett.

Ott két módon itták a forralt bort: cukorral és mézzel, vagy különböző fűszerekkel és tejjel.

A nagy fordulópont az 1890-es években jött el, amikor elkezdett a karácsonyhoz kapcsolódni. Minden borkereskedő az országban saját egyedi receptjét osztotta meg vásárolóival.

Így történt, hogy az elkövetkezendő néhány évtizedben a forralt bor meghódította az egész világot: minden ország elkészítette a maga változatát. Ma pedig már nem telik el tél nélküle.

Próbálja ki a következő receptet!

forralt bor Forrás: shutterstock.com

Narancsos forralt bor

Hozzávalók:

  • 2 üveg minőségi vörösbor
  • 2 feles portói bor
  • 1 narancs megpucolva, gerezdekre szedve, szegfűszegekkel megtűzdelve
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál szerecsendió
  • 2-5 evőkanál barna cukor

Elkészítés:
Kezdje el felmelegíteni a hozzávalókat egy edényben. Ez körülbelül 20 perc.

Amikor az egész felforrt, adagolja bögrékbe.