Így még senki nem beszélt az egészséges táplálkozásról

diéta, saláta
Vágólapra másolva!
Az általános táplálkozási tanácsok a következők: legyünk mértékletesek, ne együnk túl sok szénhidrátot, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket. Persze mindez tényleg fontos, és érdemes is betartani, ám Alissa Rumsey egy picit más oldalról közelíti meg a dolgot. Olyan oldalról, amelyet eddig nem is igazán hallottunk. Mert nem csak az az egészséges táplálkozás, ha sok gyümölcsöt, zöldséget eszünk, vizet iszunk, kerüljük a mesterséges alapanyagokat és ételeket. Még egy valamire szükség van ahhoz, hogy teljes legyen a kirakós.
Vágólapra másolva!

Alissa szerint az egyik legfontosabb étkezési irányelvnek annak kellene lennie, hogy élvezzük az ételünket. Hiszen ez is az egészséges táplálkozás része – legyen szó diétáról vagy akár bűnözésről.

Ellenben az étkezéshez kapcsolódó negatív érzések, mint a félelem, a bűntudat, az ítélkezés és a szégyen, befolyásolják a jólétet.

Az étkezés élvezete növelheti a tápanyagok felszívódását. Ezt egy vasfelszívódást vizsgáló tanulmánnyal bizonyították. A vizsgálatban két csoport vett részt: Svédországból származó emberek, akik thai ételeket kaptak, illetve thaiföldiek, akik viszont svéd ételeket ettek.

A résztvevőknél mindkét esetben kevesebb vas hasznosult,

amikor a másik ország ételét fogyasztották. Viszont, amikor saját, hazai fogásaikat ették, jóval több vas szívódott fel. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a saját országuk gasztronómiáját jobban élvezték.

Forrás: Shutterstock

Egy másik tanulmányban szintén vizsgálták a tápanyagfelszívódást. Akkor mindkét csoport egy barna gombóchoz hasonlító ételt kapott, amelyről mindent lehetett mondani, de azt nem, hogy finomnak nézett ki.

Egyik csoportnál sem szívódott fel elegendő mennyiségű vas, amelynek az lehetett az oka, hogy a gusztustalanul kinéző étel egyikőjükből sem váltott ki sem örömet, sem elégedettséget.

Ha valamit nem akarunk megenni vagy nem szeretünk, esetleg olyan ételt fogyasztunk, ami bűntudatot vált ki, akkor a test stresszessé válik. Ez persze akadályozhatja az emésztést, bélelzáródást, puffadást, székrekedést

vagy akár hasmenést, zsírlerakódást is okozhat.

Továbbá, ha élvezettel eszünk, sokkal kisebb adagokra van szükségünk. Ha nem kapjuk meg az öröm élményét, akkor úgy fogjuk érezni, hogy valami kimaradt. És akkor addig eszünk, amíg elégedettek nem leszünk.

Összefoglalva: ha élvezzük az ételünket, gátat szabhatunk a túlfogyasztásnak.

Na, de hogyan lehet élvezni az ételt?

Ügyeljünk arra, hogy ne zabáljunk! Együnk lassan, megfontoltan, élvezzünk ki minden ízt, az aromák keveredését a szájban.

Amikor figyelünk az étkezésre, hamarabb észrevesszük, mikor elég.

Soroljuk fel azokat az ételeket, amelyeket szeretünk. Az íz lehet élvezeti tényező, ám például a szag, a hőmérséklet és a textúra is befolyásolják a boldog emlékeket.

Kérdezzük meg magunktól: mit akarok most enni? Próbálkozhatunk új ételekkel, lehetőségekkel, majd vizsgáljuk meg, mennyire voltunk elégedettek vagy elégedetlenek.

Persze meg lehet tanulni élvezni azokat az ételeket is, amelyek eddig rossz érzéseket váltottak ki belőlünk.

Mert diétáznunk kell, viszont nem akarunk. Gondoljunk az ételallergiásokra. Nekik rendkívül be van határolva, mit ehetnek meg, és mit nem. Hogyan lehet ezt szeretni? Például úgy, hogy arra gondolnak:

minden egyes falat az egészségemet, a jólétemet szolgálja.

Alissa arra biztat mindenkit, hogy élvezzék az ételük, hiszen így minden vitamin és ásványi anyag jobban hasznosul, ezáltal erősebbé válik a szervezet.