Így kerülje el a kellemetlen vitákat a munkahelyen

Vágólapra másolva!
Az emberek hangulata tükrözi a lelki állapotukat és a körülöttük zajló eseményeket. Ám még azok is képesek elveszteni az irányítást az érzelmeik felett, akik általában kiegyensúlyozottak. Ennek persze számos oka lehet – nemcsak testi, hanem akár lelki is. A hormonális egyensúly megbomlása vagy az egészségtelen életmód előidézhet rendszeres hangulatingadozást. Ez akár további kellemetlen helyzetekhez, kifakadásokhoz is vezethet. Ha szeretnénk elkerülni, jól válasszuk meg, milyen táplálékot veszünk magunkhoz.
Vágólapra másolva!

Ha táplálkozással szeretnénk a hangulatunkat szabályozni, ezt az előírást kell elsősorban betartanunk: csak „valódi" ételeket fogyasszunk! Zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket, hüvelyeseket, húsokat, tojást és halat.

Kerüljük a mesterségesen előállított, előre becsomagolt, elkészített, feldolgozott élelmiszereket.

Az egészséges zsírokban – telítetlen zsírsavak, Ómega-3 zsírsav – gazdag alapanyagok is fontosak a hangulatszabályozásban. Az agynak ugyanis több mint 60%-a zsír.

Forrás: Food News

A vitaminok, ásványi anyagok és a fehérjék hozzájárulnak a neurotranszmitterek hatékony működéséhez, illetve védik az agyat a toxinoktól és a szabad gyökök okozta káros hatásoktól.

A neurotranszmitterek ingerületátvivő anyagok,

amelyek feladata, hogy idegsejttől ideg-, izom- vagy mirigysejtig szállítsák az üzenetet. Hatással vannak a kognitív és mentális teljesítményre, az érzelmi állapotra és a fájdalomra adott válaszra.

A szabad gyökök az anyagcsere során elégetett tápanyagok melléktermékei. Úgy is mondhatjuk: a testünk természetes folyamatának eredményei.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a szükségesnél több keletkezik. Mi válthatja ezt ki? Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a kimerítő edzés és a stressz. Ha túl sok van belőlük a szervezetben, megkezdik romboló hadjáratukat.

Ételek, amelyektől boldogok leszünk

A fehérje segít lelassítani a szénhidrátok felszívódását, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Egyen rendszeresen tojást, baromfit és alacsony zsírtartalmú görög joghurtot. Emellett ott vannak még a vitaminok, különösen a D-vitamin is, amely például a tojássárgájában van.

A B12-vitamin és a folát segíthet csökkenteni a depressziót.

Ezek a brokkoliban, a lencsében, a narancsban és a leveles zöldségekben vannak. A rostok szintén lassítják a cukor felszívódását; fogyasszon rendszeresen zabot, babot, körtét, borsót és kelbimbót.

És, amelyektől nem...

A finomított cukrok és a búzaliszt fogyasztása a vércukorszintben, így a hangulatban is változást idéz elő. Nem számít, milyen cukorról beszélünk, hiszen a szervezet mindet ugyanúgy bontja le.

Érdemes elkerülni a koffeint is, amely szintén főgonosz ebben a történetben.

Az ételek nagyon fontosak a fizikai és mentális egészség fenntartásához. Ezeket az irányelveket követve visszanyerhetjük az irányítást az érzelmeink felett, és nem fogunk többé kellemetlen vitákba vagy kifakadásokba keveredni a munkahelyen.