Kérdése van a helyes táplálkozással kapcsolatban?

táplálkozás
Vágólapra másolva!
A legrissebb adatok szerint a hazai lakosság tápláltsági állapota aggodalomra ad okot: Európában a legelhízottabbnak számítunk, illetve világviszonylatban is „előkelő" helyen állunk. Hogyan lehet ez ellen hatékonyan fellépni? Egyáltalán tudjuk-e, hogy a táplálkozással kapcsolatos kérdésekben kihez forduljunk, kitől kérjünk szakszerű tanácsot? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a legújabb reprezentatív online kutatásában.
Vágólapra másolva!

A dietetikusok felsőfokú végzettséggel rendelkező, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek. A felnőtt netezők az ő táplálkozással kapcsolatos véleményüket és tanácsaikat tartják

magasan a leghitelesebbnek (89%) és a legérthetőbbnek.

A megkérdezettek 21%-ának volt már korábban személyes tapasztalata dietetikussal – jórészt már kialakult egészségügyi probléma miatt. A szakembert orvosuk tanácsára keresték fel.

A dietetikustól kapott tanácsokat a személyes tapasztalattal rendelkezők 89%-a tartotta hasznosnak.

A kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak arról szól, hogy körültekintően válasszuk meg az alapanyagokat Forrás: Shutterstock

Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani. Fontos tudni például, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak arról szól, hogy körültekintően választjuk meg az alapanyagokat.

Figyelnünk kell az elfogyasztott mennyiségre is: egyes táplálékokból többet, másokból kevesebbet igényel a szervezetünk.

A tápanyagokat egyébként hat csoportra szokták osztani: víz, szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok. Ezek közül a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok a szervezet alapvető energiaforrásai, a vitaminok és a nyomelemek pedig létfontosságúak a szervezetben végbemenő biokémiai folyamatokhoz.

Pontosan ezeknek az információknak, egészséges recepteknek, valamint a táplálkozási ajánlásnak a közlésére született meg az Okostányér, amely szeptemberben már applikáció formájában is elérhető.

Próbálja ki a következő receptet!

Árpagyöngyleves

Hozzávalók:

  • 40g árpagyöngy
  • 10g vöröshagyma, felszeletelve
  • 140g sárgarépa, felkarikázva
  • 100g petrezselyemgyökér, felkarikázva
  • 80g zeller, felszeletelve
  • 100g burgonya, felkockázva
  • 100g csiperkegomba, felkarikázva
  • 5g petrezselyemzöld
  • 2g só
  • 2g bors
  • 2g szerecsendió
  • 40ml napraforgó étolaj

Elkészítés:

Egy kis olajon pirítsa meg a vöröshagymát, majd adja hozzá az árpagyöngyöt, és öntse fel tetszőleges mennyiségű vízzel – attól függően, mekkora adagot készít.

Főzze, míg az árpagyöngy elkezd megpuhulni. Ekkor adja hozzá a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a burgonyát, valamint a gombát.

Ízesítse sóval, borssal, szerecsendióval és petrezselyemzölddel. Főzze, amíg az alapanyagok teljesen megpuhulnak.

Tálalja petrezselyemlevéllel.