Nos ennek is, mint minden legendának, számos változata ismert. Az egyik ír monda szerint eredete
egy részeges kovácshoz köthető.
Jack O'Lanternt egy nap az ördög a pokolba hívta, ám ő nem akart vele menni. Helyette kitalált egy tervet: felcsalta az ördögöt a fára, majd egy keresztet vésett a kérgébe, amitől megijedt, és nem mert lemászni.
Persze őt sem kellett félteni, hiszen csellel végül rávette a kovácsot, hogy leengedje. Cserébe Jack csupán annyit kért: miután meghal, ne kerüljön a pokolba. Ám, ahogy az ördög lejött a fáról, rögtön el is tűnt.
Halála után sem a menny, sem a pokol nem fogadta be Jacket: az előbbi azért, mert rengeteg rosszat tett élete során, az utóbbi pedig azért, mert az ördög még mindig haragudott rá a csel miatt.
Tehát a lelke a menny és a pokol között rekedt.
Megkérte az ördögöt, hogy adjon neki egy kis fényt, amivel megtalálhatná az utat vissza az élők világába. Az ördögnek megesett rajta a szíve, és adott neki egy izzó fadarabot.
Ezt Jack egy takarmányrépa kivájt belsejébe tette, így készített lámpást.
Úgy tartják, hogy bizony ez volt a halloweeni töklámpás őse.
Ha idén nem is terveztünk tököt faragni, néhány félelmetes arcot így is az asztalra varázsolhatunk a gyerekekkel. Készítsünk rémes, de annál finomabb tököket!
Hozzávalók a süteményhez:
Hozzávalók a gesztenyekrémhez:
A mandulás sütemény elkészítése:
Dolgozza össze a vajat, a cukrot és a vaníliát egy tálban, majd adja hozzá a tojássárgáját.
Egy másik tálban keverje össze a lisztet, a mandulalisztet, a keményítőt és az őrölt kávét, azután öntse hozzá a vajas keverékhez.
Gyors mozdulatokkal keverje össze, és egy nyomózsák segítségével készítsen tökformákat, vagy töltse szilikon sütőformákba.
Süsse 170 °C-on körülbelül 10 percig.
A gesztenyekrém elkészítése:
Melegítse fel a tejszínt, és öntse rá a csokoládéra. Hagyja állni néhány percig, majd adja hozzá a gesztenyét, és keverje amíg sima lesz.
Hagyja állni 12 órát, azután töltse meg vele a mandulás süteményeket.