Őseink fészekből lopták, mi boltba megyünk érte

ősi
Vágólapra másolva!
A tojás ősidők óta tápanyag-kincsesbánya, az anyatejhez hasonló tápértékű, évente körülbelül 234 darabot fogyasztunk belőle fejenként itthon. Egy tojásos reggeli vagy tízórai olyan fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrást, valamint rost-, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztosít, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék a gyereknek és a felnőttnek egyaránt a nap első részére. Sajnos azonban az iskoláskorú gyerekek több mint fele nem mindennap reggelizik, a vacsora a legfontosabb étkezés számukra – derül ki a TÉT Platform 2016-ban végzett felméréséből.
Vágólapra másolva!

A tojás ősidők óta a táplálkozás szerves része: őseink is gyüjtögették már a madárfészkekből. Tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek: 40-féle fehérjét és 18-féle aminosavat tartalmaz, valamint optimális arányban a telített- és telítetlen zsírsavakat.

D-vitamin-tartalma különösen jelentős,

hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található meg a legnagyobb mennyiségben. Legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

A tojás már ősidők óta a táplálkozás szerves része Forrás: Shutterstock

Egy iskoláskorú gyerek ideális reggeli étkezésének kalóriatartalma

körülbelül 300-450 kcal.

Egy tojásos reggeli fedezi ezt az energiaigényt, hiszen például egy főtt tojásos, magos zsemle 1 közepes paprikával és 2 deciliter gyümölcsteával körülbelül 289 kalóriát tartalmaz.

Egy Iskolás gyerek napi energia- és tápanyagigénye, amiből a reggeli hozzávetőleg 20-25%-ot tesz ki, a következő: 1700-2600 kalória, fehérje: 60-100 g, zsír: 50-90 g, szénhidrát: 230-360 g, rost: 20-25 g.

– mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a tojásfogyasztás az elmúlt években nőtt.

– emelte ki Budai Zoltán, elnökhelyettes.

Mivel egy tojásos reggeli olyan fehérje-, vitamin-, ásványianyag-, rost-, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztosít, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék

a gyereknek és a felnőttnek egyaránt a nap első részére, érdemes hetente többször beépíteni az étrendbe.

Íme egy könnyen, gyorsan elkészíthető recept Magos Zoltán séf ajánlásával. Így már holnap is tojással indíthatja a reggelt.

Baconos-tojásos lepény

Hozzávalók:

  • 4-6 db tojás
  • 150 g bacon, felkockázva
  • 40 dkg főtt burgonya
  • csipet szerecsendió
  • 1 evőkanál metélőhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g sajt

Elkészítés:

Süsse meg a bacont saját zsírjában. Adja hozzá a burgonyát, a fokhagymát, sózza, borsozza, fűszerezze szerecsendióval.

Keverje hozzá a metélőhagymát és a felvert tojást. A tetejére szórjon sajtot, és lefedve lassan süsse tovább.

Amint elkészült, hagyja kihűlni, majd tálalja felszeletelve.