A pizza, amely egy királynőről kapta a nevét

pizza
Vágólapra másolva!
Ön is rendelt már margherita pizzát úgy, hogy azon töprengett, vajon miért kapta ezt a nevet? Esetleg, hogy ki volt az első, aki ilyet fogyasztott? Nos, nem kell messzire visszautaznunk az időben, hogy erre választ kapjunk: történetünk ugyanis az 1800-as évek végén játszódik.
Vágólapra másolva!

A legelterjedtebb hit szerint a margherita pizza Savoyai Margit (Margherita di Savoy) olasz királynéról kapta a nevét. Margit és I. Umbertó király 1889-ben körutat tett az országban – 29 évvel az után, hogy egyesítették Észak- és Dél-Olaszországot.

Így jutottak el június 11-én Nápolyba.

Eddig a pontig az eredettörténetek megegyeznek, viszont innentől eltérő befejezéseket taglalnak a források.

Savoyai Margit Forrás: Gioiellis

Az egyik legenda úgy meséli, hogy a királyné belefáradt a francia gourmet fogásokba, amelyeket az út során szolgáltak fel neki, ezért megkérte Nápoly legjobb pizzakészítő mesterét, Raffaele Espositót, hogy süssön neki egy pizzát.

Raffaele étterme a Pizzeria Brandi nevet viselte, és ma is működik a Salita S. Anna di Palazzo 1/2 szám alatt.

A legkedveltebb pizza mozzarellával, paradicsommal és bazsalikommal készült, utalva az olasz zászló három színére. Raffaele elkészítette a pizzát a királynénak, amelyet később róla nevezett el.

A másik teória szerint a királyné meglátta, ahogy a parasztok egy nagy, lapos „kenyeret" esznek, színes feltéttel. Azonnal elrendelte, hogy hozzanak neki is a különös finomságból. E történet szerint a híres Raffaele Esposito a királynő tiszteletére készítette el a háromszínű pizzát, és Pizza Margheritának nevezte el. A történet arra is kitér, hogy

Raffaele volt az első, aki sajtot tett rá feltétként.

Olyan változata is van a mondának, hogy a királyi pár házhoz rendelte az étket, mert megéheztek a hosszú út során.

Persze a legendák már csak ilyenek: mindenkinek megvan a maga története, szájról szájra terjedt mondája. A valódi mesét csak Margit és Umbertó tudnák elmondani, ám erre már nem kerülhet sor. Egy azonban biztos:

a margherita pizza Savoyai Margit nevét viseli.

A többi pedig – ahogy mondani szokták – már történelem.

Próbálja ki a következő receptet!

Forrás: Live Like an Italian

Házi margherita pizza

Hozzávalók a tésztához:

  • 205 g kenyérliszt
  • 85 g búzaliszt
  • 2 teáskanál instant élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 150 ml meleg víz (115 fokos)
  • 60 ml lager sör
  • 2 teáskanál fehér ecet
  • 1 és ½ teáskanál extra szűz olívaolaj
  • egy csipet só
  • olajspray
  • liszt

Hozzávalók a szószhoz:

  • 795 g egész, hámozott paradicsom
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • egy csipet bors, só, cukor, oregánó és pirospaprika-pehely

Hozzávalók a feltéthez:

  • 200 g mozzarella, szeletekre vágva
  • friss bazsalikom

A tészta elkészítése:

Melegítse elő a sütőt 260 fokra.

Egy konyhai robotgép segítségével keverje össze a kenyérlisztet, a búzalisztet, az élesztőt és a cukrot. Folyamatos keverés mellett lassan öntse hozzá a meleg vizet, a lagert, az ecetet és az olajat.

Folytassa a keverést, amíg a tészta összeáll, azután tegye félre 10 percre.

Ha letelt az idő, sózza meg, és keverje tovább a robotgéppel, amíg elválik az edény falától. Lisztezze be a munkafelületet, és gyúrja körülbelül 15 másodpercig.

Ossza két egyenlő darabra, és gyúrja golyóvá. Fújjon olajspray-vel két 28 centiméter átmérőjű kört 1-1 sütőpapírra, tegye rá a tésztát, végül nyújtsa ki. Azután hagyja állni szobahőmérsékleten 20 percig.

A szósz elkészítése:

Tegye az összetevőket egy aprítógépbe, és dolgozza jól össze.

Amint letelt az idő, tegye a tésztát sütőpapírral együtt a sütőrácsra, és süsse 10 percig. Utána húzza le róla a papírt, majd szórja meg liszttel; oszlassa el egyenletesen a felületén. Tegye egy pizzalapátra – ha nincs, egy fejjel lefelé fordított sütő is megteszi.

Kenje meg szósszal, szórja meg mozzarellasajttal és friss bazsalikommal. Süsse további 8-12 percig.