Íme az ecetes hal hazája

hal sült hal zöldségek
Vágólapra másolva!
Halételekkel, koncertekkel és szórakoztató programokkal várják a halételek szerelmeseit a Győrtől néhány kilométerre fekvő Vámosszabadiban. A település horgásztavánál már évek óta egy egész napos fesztivállal ünneplik a térség halételeit, például az ecetes, pácolt halat, amelyet a helyiek sajátságos módon készítenek.
Vágólapra másolva!

A „Kapj rá!" kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A roadshow következő állomása Vámosszabadi, ahol ízletes kóstoló falatokkal – füstölt halfilével és halpástétommal – várják a látogatókat.

A gyermeksarokban színező feladatokkal és játékhalhorgászattal várják a kicsiket, a felnőttek pedig változatos, halas recepteket tartalmazó kiadványokkal lehetnek gazdagabbak.

A fesztiválon természetesen a térség egyik legnépszerűbb, tájjellegű halétele, az ecetes rántott hal is terítékre kerül.

A finomságot egyedi módon készítik a helyiek: a halfilét vagy patkót a szokásos módon kirántják, lecsepegtetik, tálba helyezik és egy ecetes burgonyához hasonló páclevet készítenek hozzá, rengeteg vöröshagymával.

Ezt legalább két napig érlelik, mielőtt fogyasztják.

A Vámosszabadi Halfesztivált szeptember 22-én, szombaton, a vámosszabadi horgásztónál tartják.