Azt már biztosan tudjuk, hogy a fekete tea fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. De mi a helyzet az inhalálásával? A kutatások szerint csökkenti a stressz-szintet – írja a Food News.
A Journal of Physiological Anthropology-ban megjelent tanulmányban kétféle fekete tea (assam és darjeeling) aromájának hatását tesztelték.
A darjeeling, vagy dardzsiling tea Indiából, Dardzsilingből, az assam pedig szintén Indiából, ám Assam, vagyis Asszám államból származik.
A japán Shizuoka Egyetem, a Chubu Egyetem, a Mitsui Norin Co. és a japán Tokai Egyetem kutatócsoportjai 18 egészséges, 20 és 21 év közötti személyt vizsgáltak. A kutatócsoport arra utasította a résztvevőket, hogy a kísérlet megkezdése előtt három órán keresztül vízen kívül semmit ne fogyasszanak.
Ezután a csapat egy pszicho-diagnosztikai teszt, az úgynevezett Uchida-Kraepelin teszt segítségével stresszelte őket, amely olyan matematikai problémákat foglal magába, amelyeket 30 percen belül kellett megoldaniuk. A csoport egy része közben fekete teát inhalált, a másik része pedig percenként meleg vizet ivott.
Ezt követően a kutatócsoport megvizsgálta az alanyok chromogranin A (CgA) szintjét,
amelyet a stresszre adott válasz során termel a szervezetünk.
Azoknak, akik a feladatok megoldása közben inhalálták a fekete teát, alacsonyabb volt a CgA-szintje.
Mindkét fekete tea hasonló hatást okozott, bár a darjeelingben több az antistresszkomponens, mint a hexanal, hexanol és a linalool.
A fenti eredmények azt mutatják, hogy a fekete tea aromájának belégzése csökkenti a mentális feladatok kiváltotta stresszt, emellett a darjeeling tea aromája fokozza a hangulatot
– írta a kutatócsoport.
Inhalálás után pedig érdemes meginni a teát, hiszen enyhíti a hasmenést, csökkenti a koleszterinszintet és növeli koncentrációt. Napi három csésze fekete tea fogyasztása
fokozza a mentális teljesítményt.
Elkészítéskor tegyen egy evőkanál teafüvet 1 csésze forró vízbe, majd 4-8 perc után szűrje le. Adjon hozzá egy kis frissen facsart citromlevet, és fogyassza cukor hozzáadása nélkül.