Vágólapra másolva!
A Pécsi Sörfőzde egy felsőerjesztésű, american pale ale (APA) sörrel lépett piacra. Az APA, egy amerikai sörfőzők által, az 1980-as évek elején megalkotott könnyű, világos sörtípus gyümölcsös, citrusos ízvilággal.
Vágólapra másolva!

Hanák Dávid, a kisüzemi sörfőzde sörmestere, a Pécsi APA receptjének megalkotója szerint azért választották az amerikai sörforradalom zászlóshajójaként emlegetett APA-t, mert a sörkülönlegességeket keresők ismerik már az india pale ale-t (IPA), és az APA is kezd hasonlóan népszerűvé válni az izgalmasabb sörökre nyitott fogyasztók körében. A sörmester szerint a jövőben még többen választják majd az APA söröket.

Forrás: Pécsi Sörfőzde

Az összesen hétféle komlóval készülő pécsi APA

nyíltkádas erjedéssel készül, amely egy hagyományos technológia, még abból a korból, amikor nem óriási tankokban erjedtek a sörök a főzdékben.

A technológia lényege, hogy valóban teljesen nyitott erjesztőkádakban zajlik a sör erjedése, miközben a főzőmesterek szabályozzák a folyadék hőmérsékletét, és folyamatosan figyelik, hogyan dolgozik az élesztő. A sör így érintkezik a szabad levegővel, vadélesztők is hozzájárulhatnak az aromaképződéshez.

A sört nem szűrik, ezért a búzasöröknél már ismert élesztőmaradványokkal is találkozhatunk benne.

A sör 5%-os alkoholtartalommal, és 32-es IBU-val rendelkezik (az IBU egy nemzetközi skála rövidítése, és nem más, mint a sör keserűségének mérőszáma), a 0,33 literes üveges kiszerelés mellett fél literes dobozban is kapható.

Szavazzon!

Ízlett a Pécsi APA?