Borimádó? Itt kiélheti magát

bor, borősz, Alsó-Ausztria
Vágólapra másolva!
Kíváncsi, mit jelent pontosan a „Weinherbst"? Augusztus közepétől egészen novemberig a bort és a gasztronómiát ünneplik Alsó-Ausztriában. Szüreti felvonulások, kulináris kalandok, borkóstolók, valamint mulatságok kicsiknek és nagyoknak – ez várja a borimádókat a határon túl. 
Vágólapra másolva!

A borősz, vagyis a Weinherbst Európa legnagyobb borturisztikai programsorozata. Immár huszonharmadik éve térnek vissza Alsó-Ausztriába a túrázni és kerékpározni vágyók: a sport és a kikapcsolódás mellett gasztronómiai szenvedélyeiknek is szívesen hódolnak.

Az alsó-ausztriai borút a világ egyik leghosszabb, borhoz kapcsolódó útvonala: 830 kilométer hosszú. Összeköti egymással Alsó-Ausztria mind a nyolc borvidékét, Wachautól a Bécsi erdőig.

Az alsó-ausztriai borászok régi bortermelő hagyományokra támaszkodnak, miközben fél szemüket az innováció útján tartják. Emellett jól ismerik a vidék kitűnő termőtalaját is, amely leginkább a zöldveltelini, a riesling, a fehér burgundi és a chardonnay fajtáinak kedvez.

Az ide látogatók 150 bortermelő helyen, 1700 borászatban hódolhatnak a nedű iránti szenvedélyüknek.

Forrás: Alsó-Ausztria Facebook

A gyerekek és az alkoholmentes italok kedvelői sem maradnak szomjasak: gyümölcslevek, mustok és házi szörpök várják az ínyenceket.

Poysdorf városában minden a szőlőről és a borról szól.

Ellátogathat a Vino Versumba, amely borászati múzeumokkal, pincetúrákkal, présházakkal és szőlő tematikájú játszótérrel várja a családokat. Emellett végighaladhat egy interaktív, 20 állomásos tematikus parkon, ahol megismerkedhet a hely és a bor történetével.

Szintén kiváló program a Thayatal Nemzeti Park vadmacskarezervátuma, amely idén január óta várja a látogatókat.

Forrás: Alsó-Ausztria Facebook

A gazdag étel- és italkínálat végigkóstolása mellett azok is könnyen találnak elfoglaltságot, akik az aktív pihenést részesítik előnyben.

Az érdeklődők vezetett sétákon járhatják végig a szőlőültetvényeket, de akár a szőlészetek, borászatok területére is beköltözhetnek egy rövid időre.

Tudniillik sok borász döntött úgy, hogy a vendéglátás felé fordulva fogadót nyit saját borászata területén.

Ha szívesen köti össze a könnyű testmozgást és a borok élvezetét, kerékpárral is bebarangolhatja a környék pincéit. Ausztria legnagyobb borvidékét 1600 kilométeres kerékpárút-hálózat szövi át, amely mentén számtalan borozó, borászat és pincesor kínál lehetőséget a pihenésre és a kulináris élvezetekre.

A részletes programajánlóért kattintson erre a linkre!