Többé nem kell órákig sorban állni a kürtős kalácsért

Programajánló: a legklasszabb kikapcsolódási lehetőségek október közepére
kürtőskalács
Vágólapra másolva!
Október második hétvégéjén rendezik a Kürtőskalács Fesztivált a budai Gesztenyés Kertben. Három napon át minden erről a süteményről szól majd, ezernyi változatban és ízesítésben kóstolhatjuk a helyszínen. Ha valaki azonban nem szeretne olyan sokat várni a nassolással, a segítségünkkel könnyedén elkészítheti már most is. A klasszikus kürtőskalács receptjével együtt egy-két sütési praktikát is megosztunk.
Vágólapra másolva!

Míg tart a jó idő, szívesen sütögetünk a szabadban. Hamburgert, a rablóhúst, a flekkent – csak, hogy a legnépszerűbbeket említsük. Az izzó parázs melegét azonban a főételen kívül még valamire felhasználhatjuk: desszert elkészítéséhez. Csupán 5-6 perccel kell tovább álldogálnunk a kerti grill fölött, és már falatozhatjuk is az egyik kedvenc süteményünket: a kürtőskalácsot.

Így készül a kürtőskalács Fotó: Just Creative

A legjobb az egészben, hogy ehhez

az édességhez nincs szükség cukrász végzettségre.

Tulajdonképpen bárki könnyedén elkészítheti, aki nem idegenkedik a kelt tésztától és a dagasztástól.

A folyamat pontosan olyan, mint egy sima, fonott kalács esetében. Nagyon leegyszerűsítve a következő: összegyúrjuk a hozzávalókat, hagyjuk a tésztát megkelni, majd parázs fölött megsütjük.

Persze szükségünk lesz hozzá egy speciális kialakítású sütőformára, amire feltekercseljük a tésztát, ám ezt a legtöbb háztartási boltban, piacon vagy vásáron beszerezhetjük. Ezen kívül csupán néhány apróságra kell odafigyelnünk, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Például, hogy az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk bele: ha túl hideg a tej, akkor órákig is eltarthat, míg megkel a tészta, ha pedig túl meleg, meghal az élesztő. A sütőforma fa részét érdemes közvetlenül használat előtt beolajozni, és egy picit a parázs fölött megmelegíteni, hogy gyorsabban megsüljön a desszertünk, és hogy a végén könnyebben le tudjuk csúsztatni róla a kalácsot. A legfontosabb pedig, hogy ha ízesíteni szeretnénk a kalácsot, ne várjuk meg, míg kihűl.

Addig hempergessük meg darált dióban, mandulában vagy akár kókuszban, míg forró és ragadós a cukormáz rajta.

Később már nem tapad rá semmi.

Kürtős kalács

Hozzávalók (kb. 6 darabhoz):

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 0,5 liter tej
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg élesztő

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk 2 dl langyos tejbe, amelyben előtte elkevertünk egy evőkanál cukrot is. Amíg az kel, beletesszük a lisztbe a vajat, a tojást és a cukrot, majd eldolgozzuk őket. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, és összegyúrjuk az egészet.

A tészta nem szabad, hogy túl kemény legyen. Ha úgy érezzük az, tegyünk még hozzá egy kevés tejet.

Fél órát hagyjuk kelni, majd hat egyenlő darabra elosztjuk. Kisujjnyi vastagságú csíkokat formázunk a darabokból. A csíkokat spirál alakban feltekerjük a kürtőskalács sütőrúdjára úgy, hogy a csíkok között hagyjunk ki egy kisujjnyi helyet.

A tésztát spirál alakban feltekercseljük a sütőformára Just Creative

Végiggörgetjük a nyújtódeszkán, mintha sodrófa lenne, így a tészta szépen, egyenletesen kisimul rajta. Ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, és meghempergetjük cukorban is. Parázs felett folyamatosan forgatva 5-6 perc alatt kisütjük.

Akkor jó, ha a rajta lévő cukormáz szépen megbarnult és vékony hólyagok képződnek rajta.

Ha kész, még néhány másodpercig hagyjuk a parázs fölött, nehogy a forró cukormáz a kezünkre csöpögjön. Még azon melegében szórjuk meg a kedvenc a kedvenc ízesítőnkkel: darált dióval, mandulával, mogyoróval, szárított gyümölcsökkel, kakaóval, kókusszal vagy fahéjas cukorral.

Szárított eperdarabokkal bevont kürtőskalács: manapság már ezen sem ütközünk meg Fotó: Just Creative

Ha valaki még ezután sem mer belevágni otthon az elkészítésébe, várja meg az október 12-i hétvégét, akkor rendezik ugyanis a Kürtőskalács Fesztivált a Cseresznyés Kertben. A rendezvényen az eddigiekhez hasonlóan megtalálható lesz a „Csináld magad!"-sátor.

Itt profik segítségével lehet majd elsajátítani a kürtőskalács sütésének fortélyait.

Az édességeken túl újra megnyitja kapuit a Faszénen sült ételek udvara is.