Tücsköt kellene ennünk?

tücsök
Vágólapra másolva!
Ha a kerti piknik közben a fűben üldögélve meglátunk egy tücsköt, nem az az első gondolatunk, hogy milyen ízletes vacsora lenne belőle. Noha Európában ez a táplálékforrás még mindig nem túl elterjedt, egyre inkább nő az érdeklődés az ehető rovarok iránt – legyen szó hernyókról, lárvákról, szöcskékről vagy tücskökről. Annak ellenére, hogy kiváló ásványianyag-, vitamin- és fehérjeforrások, összerezzenünk a gondolatra, hogy tücsökláb ragadhat a fogaink közé. Ezzel szemben például Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerika számos országában alapvető tápláléknak számít.
Vágólapra másolva!

A Scientific Reportsban közzétett tanulmány szerint a tücsökfogyasztás

pozitív hatással lehet a gyomor és a belek állapotára.

A kutatást a Wisconsin-Madison Egyetem, valamint a Colorado Állami Egyetem kutatói végezték: összesen 20, 18 és 48 év közötti egészséges férfit és nőt vizsgáltak 2 héten keresztül. Az önkéntes résztvevők reggelije 25 grammnyi tücsökből készült port tartalmazó muffin és turmix volt.

Forrás: Shutterstock

A kutatók vér- és székletmintákat vettek tőlük, közben kérdőívekkel mérték fel a véleményüket és állapotukat. Nézték továbbá az anyagcserét, a belek állapotát, illetve vizsgálták a májenzimek és a bélmikrobiom változásait is.

Az eredmények a következők voltak:

javult bélmikrobiom összetétele, megnövekedett a Bifidobacterium animalis probiotikus baktérium mennyisége, valamint csökkent a vérplazma TNF-alfa, vagyis a tumornekrózis-faktor-alfa szintje az alanyok szervezetében.

A TNF-alfának több betegség kialakulásában is fontos szerepe van, mint a rák, a depresszió vagy az Alzheimer-kór.

Valerie Stull, a tanulmány vezetője elismerte, hogy több vizsgálatra és kutatásra lesz szükség ebben a témában, ám a kezdeti eredmények azt sugallják, hogy a tücskök értékes táplálékforrásként szolgálhatnak.

– mondta Stull arra utalva, hogy bár a tücsökfogyasztás nem túl bizalomgerjesztő Európában és Észak-Amerikában, talán néhány év múlva ez is közkedvelt étellé válhat.