Tudja, mi a kürtős csapágy?

kürtőskalács, desszert
Kürtős csapágy
Vágólapra másolva!
A múlt hét igazán tanulságos volt számunkra. Megtudtuk, hogy bizony vannak olyan baktériumok, amelyekre szüksége van a szervezetünknek, illetve, melyik gyümölcsturmixot igyuk kávé helyett. Sőt, kedden még azt is bejelentették, melyik küllönlegesség nyerte el a Magyarország tortája címet. Annyira megörültünk, hogy egy kürtős csapággyal üneppeltünk. Tudja mi az? Az Édes Mackó nevű cukrászda újragondolt kürtőskalácsa. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Koktél a csokoládéban

A kókuszos csokoládé sokak kedvencévé avanzsálódott, ám ezúttal nemcsak kókuszdarabokat rejt az édes réteg, hanem valami egészen különlegeset: egy pohár koktélt.

Konyhai analfabéta? Most kiderülhet, hogy mégsem

Talán még ön is emlékszik, milyen lelkesedéssel figyelte gyerekként, ahogy a nagymamája sürgött-forgott a konyhában. Amikor paradicsomot főzött be, mindig óva intette, hogy vigyázzon a forró lábassal, és menjen távolabb a tűzhelytől.

Forrás: Shutterstock

Általában már korán nekifogott, hiszen a nagy melegben kész rémálom ez a munka. De milyen jó is volt télvíz idején házi paradicsomlevest kanalazni a kandalló mellett! Paradicsomszószt készíteni egyébként nem túl bonyolult feladat, ám az tény, hogy rendkívül időigényes.

Buddha-körte fenn a fán

Míg mi megdöbbenve bámuljuk a Buddha alakú körtéket, addig Kínában már senki sem lepődik meg rajta, ha ilyennel találkozik a piacon. De vajon hogyan keletkeznek ezek a furcsa gyümölcsök?

Ezeket a baktériumokat naponta ennie kéne

Ön tudja, mi fán teremnek a probiotikumok? Magával a szóval már rengeteg helyen találkozhatott, így mostanra valószínűleg tisztában lehet vele, hogy az egészséghez van köze. Ám néhány dolog talán még így is hiányzik, hogy végre teljes képet kapjon a furcsa nevű baktériumtörzsekről, amelyeket a barátságos jelzővel szoktak illetni.

Forrás: Shutterstock

A probiotikumok olyan baktériumok, a testünk természetes organizmusai, amelyek segítik fenntartani, illetve helyreállítani a bélflóra egészségét, a szervezetünk egyensúlyát, védenek a rossz baktériumok ellen. A leggyakoribb probiotikumok a lactobacillus és a bifidobacterium baktériumtörzsek.

Újabb Oscar-díjas magyar

Idén is belopta magát a zsűri szívébe a magyar vállalkozás a nemzetközi versenyen: tavaly a fagylaltjait, idén csokoládéját választották a világ élvonalába.

Különleges borok után kutat? Akkor Tállyát kell megcéloznia!

A Tokaji borvidék egyik legfiatalabb családi borászatára több szempontból is érdemes odafigyelni. Boraik nemcsak attól népszerűek, hogy finomak, hanem hogy készítésükkor olyan eljárásokat, technológiákat alkalmaznak, amelyeket itthon nem igazán láthatunk máshol.

Frissítő, üde furminthoz jól illik a burgonyasaláta Fotó: Miklóska Zoltán

A tállyai Szóló borászat már tavaly felhívta magára a magyar borkedvelő közönség figyelmét. Akkor mutatták be ugyanis Puro névre keresztelt furmintjukat, amelyet egy igen érdekes alakú edényben, egy kerámiatojásban érleltek.

Tisztítsa ki a turmixgépet egy perc alatt

Amikor turmixot, szószt vagy épp krémlevest készítünk, annak kellene lennie az első lépésnek a turmixgép kikapcsolása után, hogy beáztatjuk a tartályt.

A Komáromi kisleány lett Magyarország tortája

A Komáromi kisleány lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Három kívánság elnevezésű tortát választották - jelentették be kedden Budapesten.

Forrás: Sztaracsek Ádám, Jánoska cukrászda, Komárom

A Komáromi kisleány elnevezésű tortát a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette - közölte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, Selmeczi László. Ismerje meg az idei év cukormentes tortáját is!

Nem mindegy, mi kerül augusztusban a kosárba

Ha követjük a szezonalitást, a zöldségek és gyümölcsök érését, biztosak lehetünk abban, hogy egészséges, nem üvegházas vagy import termékeket vásárolunk a piacon. Íme az augusztusi idényzöldségek és -gyümölcsök.

A férfiaknak a pálinka, a nőknek a befőtt jut róla eszébe

A szilva az egyik olyan gyümölcs, amelyről mindenkinek más jut az eszébe: a férfiaknak a pálinka, a nőknek a befőtt és a lekvár, a gyerekeknek pedig a desszert. Szívesen fogyasztjuk magában is, ám álmainkban a szilvás gombóc képe jelenik meg előttünk. Legalábbis eddig így volt, most azonban berobban a köztudatba egy egészen új ízvilág.

Nem csak üt, de finom is

A csokoládéimádók kívánsága teljesült: itt a narancsos csokoládés gin. A likőrt fogyaszthatjuk magában, ám a gyártók szerint kávéhoz adva még izgalmasabb ízélményben lehet részünk.

Kíváncsi a kürtős csapágyra? Lapozzon tovább!