Főzzön együtt a fűszerek királynőjével!

kardamom
Vágólapra másolva!
Rotyog az ebéd a fazékban, kikészítettük a fűszereket, és a só is kéznél van. Az őrölt fajtákkal a legegyszerűbb, ezért eszünkbe sem jut saját fűszernövényeket termeszteni, pedig valószínűleg jobban járnánk. A kardamomot is inkább por formájában vásároljuk meg, noha a magokat könnyen össze lehet törni egy mozsárban. Így még az aromák is jobban visszaköszönnek majd az ételben. Ám nem a különleges ízélmény az egyetlen ok, amiért érdemes kardamomot tartani otthon, hiszen számos egészségügyi hatása is van. Legtöbbször bizony úgy használjuk a fűszereket, hogy fogalmunk sincs, mennyi mindent teszünk az egészségünkért.
Vágólapra másolva!

A kardamom Indiából és Ázsiából származik, a fűszerek királynőjeként is emlegetik. A sáfrány és a vanília után az egyik legdrágább fűszer. Úgy gondolják, hogy termesztése Indiában kezdődött, és két fő típusa van: az egyik tudományos néven az Elettaria, vagyis a zöld kardamom, a másik az Amomum, amely a fekete, fehér és a vörös fajtákat foglalja magában.

Forrás: Shutterstock

A kardamommagokat Indiában rendkívül gyakran használják; nemcsak a főfogásokhoz, hanem a desszertekhez és italokhoz is. Kezdetben gyógynövényként termesztették, később lett a gasztronómia része.

Úgy gondolták, hogy segít a torokproblémák, a szemhéjgyulladás, a gyomor és a bél rendellenességei ellen, valamint meggátolja az epekövek kialakulását.

Rendkívül gazdag vitaminokban és mikrotápanyagokban, mint a niacin, a piridoxin, a riboflavin, a tiamin, az A- és C-vitamin, a nátrium, a kálium, a kalcium, a réz, a vas, a mangán, a magnézium, a foszfor és a cink.

A benne található antioxidánsok hatással vannak a koleszterinszintre, illetve védenek a szívbetegségek kialakulásától.

A kardamom a depresszió ellen is kiváló,

olaja az aromaterápia egyik fő eleme. Elsősorban a kínai és az ayurvedikus orvoslásban használják gyomor- és bélrendszeri panaszok kezelésére.

Emellett antimikrobális tulajdonságokkal is rendelkezik, amely azt jelenti, hogy véd a fertőzések ellen. Ezt az elméletet a Van Yüzüncü Yil Egyetemen tesztelték: megfigyelték, hogy a magokból származó olaj képes meggátolni a veszélyes mikrobák növekedését és terjedését.

Forrás: Shutterstock

Emellett jó az izom és ízületi fájdalmak ellen. Az elméletet a Saud Arabaiai Egyetem kutatói tesztelték állatkísérletek során, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kardamom segíthet

megelőzni az izomgörcsök kialakulását.

Asztma és más légúti problémák kezelésére is használják, és még a testünket is megszabadítja a méreganyagoktól. Az anyagcsere-folyamatok toxinokat szabadítanak fel, amelyeknek távozniuk kell a testünkből. Ellenkező esetben felhalmozódnak, és számos betegséget okoznak, mint például a rák.

A kardamom azonban méregtelenítőként is ismert, fokozza a vérkeringést, valamint hányinger és torokfájás kezelésére is használják.

Csupán egy bögre vizet kell felforralni fahéjjal, illetve kardamommal, és minden reggel azt inni, míg a torokfájás elmúlik.

Ha a szánkat szeretnénk felfrissíteni, érdemes elrágcsálni néhány magot. Jót tesz a fogaknak, felfúvódás, rossz emésztés és fejfájás ellen is.

Királynő a konyhában

A növény akár 3 méter magasra is megnőhet, termése tartalmazza a csodamagokat. Használat előtt meg kell roppantani a héjat, kiszórni belőle a magokat, és egy mozsárban összetörni. Persze őrölt formában is kapni, ám a legjobb, ha inkább mi magunk őröljük meg,

így biztosan nem vesztik el aromájukat, jótékony tulajdonságaikat.

Indiában a teákat ízesítik vele, viszont forró csokoládéval és a csokoládés süteményekkel is rendkívül jó párost alkotnak. A különböző szószókat, húsokat és rizsételeket is feldobhatjuk vele.

Próbálja ki!

Forrás: Foodiful

Kardamomos csirke

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 hüvelykujjméretű gyömbér, apróra vágva
  • 2 zöld csilipaprika, apróra vágva
  • kis csokor friss koriander, apróra vágva
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 2 hagyma, felszeletelve
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 4 csirkemell, felkockázva
  • 4 szegfűszeg
  • 12 kardamom, magok eltávolítva
  • 1 fahéjrúd
  • 400 g paradicsom
  • 150 ml joghurt
  • 50 ml tejszín

Elkészítés:
Tegye a fokhagymát, a gyömbért, a csilit és a koriandert egy aprítógépbe. Sózza meg, azután aprítsa pépesre.

Melegítsen fel 2 evőkanál olajat egy serpenyőben, és pirítsa meg rajta a hagymát. Adja hozzá a fokhagymás pépet, főzze legalább 5 percig, majd az őrölt fűszereket is, és főzze még néhány percig.

Közben a maradék olajon pirítsa meg a csirkedarabokat.

A hagymás keverékhez adja hozzá az egész fűszereket, a paradicsomot és 400 ml vizet. Forralja fel, azután fedje le, és hagyja rotyogni 40 percig.

Amint letelt az idő, öntse hozzá a csirkét, és főzze még 10 percig, vagy amíg a szósz besűrűsödik.

Keverje össze a tejszínt és a joghurtot, fűszerezze ízlés szerint, szórja meg korianderlevelekkel, azután tálalja az elkészült csirkével.