Kezdő szakácsoknak: süssünk úgy zöldségeket, mint egy profi

zöldség
Vágólapra másolva!
Már megtanultunk tojásrántottát készíteni Jamie Oliver-módra, na meg persze virslit főzni úgy, hogy ne repedjen szét. Már a pácolás és a tésztafőzés csínját-bínját is elsajátítottuk, ám néhány fontos dologról még mindig nem esett szó, ami alap lenne a konyhában. Az egyik ilyen: hogyan süssünk zöldséget. Mire kell figyelni? Milyen lépéseket szükségszerű követni? Mi a titok? Már mutatjuk is.
Vágólapra másolva!

Válasszuk ki az ízlésünknek megfelelő zöldségeket, azután készítsük elő őket: mossuk és hámozzuk meg, daraboljuk fel. Rendezzük el egy vajjal, zsírral vagy növényi olajjal kikent tepsin, onnantól pedig már csak annyi a dolgunk, hogy figyeljük az órát és az illatokat. A sült zöldségeket a diétánk részévé tehetjük, próbáljuk ki csilis-petrezselymes-majonézes mártással.

Forrás: Shutterstock

Mielőtt azonban felvennénk a szakácssapkát, ejtsünk néhány szót a csoportosításról. Mit értünk ez alatt? Minden zöldség egyedülálló a maga módján, ám bizonyos tulajdonságaikat figyelembe véve csoportosíthatjuk őket. Ilyen például

a sütési idő is.

A hagymának 220 fokon 30-45 percre, a paradicsomnak 15-20 percre, a puha zöldségeknek, mint a paprika vagy a cukkini, 10-20 percre, a töknek 20-60 percre, a gyökérzöldségeknek, mint a répa vagy a burgonya, 30-45 percre, a vékony zöldségeknek pedig, mint a spárga, 10-20 percre van szükségük, hogy teljesen megpiruljanak.

Ennek fényében jogos a kérdés: hogyan készítsünk sült vegyes zöldséget? Az első lehetőség, hogy a nagyjából egy sütési idejűeket válogatjuk össze: például a paradicsomot paprikával és brokkolival, vagy a cukkinit zöldbabbal. A másik módszer, hogy külön sütjük meg őket, ami időigényes, ám egyszerű.

A harmadik pedig, amely egyben az aduász is: kezdjük el sütni a legidőigényesebb zöldségeket, és később tegyük mellé azokat, amelyeknek kevesebb időre van szükségük.

Még finomabbak lesznek, ha egy tálban meglocsoljuk őket olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, fűszerezzük ízlés szerint, majd jól átforgatjuk.

Amikor tepsire vagy sütőlapra helyezzük, győződjünk meg róla, hogy a darabok kellő távolságra vannak egymástól: ne zsúfoljuk túl, mert nem fognak szépen megpirulni. Addig kell sütni őket, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Érdemes sütés közben átforgatni, hogy minden oldaluk jól megbarnuljon.

Sőt, mielőtt rácsukjuk a sütőajtót, még néhány friss fűszernövényt is közéjük szórhatunk, hogy még ínycsiklandóbb legyen az eredmény.