Így készítsen házi karamellszószt - akár cukor nélkül is

karamellszósz
Vágólapra másolva!
A sütemények egyik legalapvetőbb hozzávalója a cukor. Kivéve akkor, ha épp egy diéta kellős közepén vagyunk. Ettől függetlenül persze meg kell tanulnunk hogyan bánjuk vele, és hogyan karamellizáljuk. Ez talán nem olyan fontos művelet, mint megtanulni tojást főzni, mégis érdemes elsajátítani a lépéseket, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz rá szükségünk.
Vágólapra másolva!

A karamellszósz legfontosabb hozzávalói a cukor és a víz. Ha elkezdjük hevíteni a keveréket, a cukor elolvad, és hamarosan egy híg szirupot kapunk. Minél tovább hagyjuk rotyogni, annál több víz párolog el belőle, így a szósz egyre sűrűbb lesz.

Forrás: Shutterstock

Karamellszósz

Hozzávalók:

  • 2 csésze cukor
  • fél pohár víz
  • egy kis teáskanál citromlé
  • cukorhőmérő

Elkészítés:

Tegyük a vizet és a cukrot egy edénybe, és forraljuk fel. A cukor körülbelül 160 fokon fog teljesen feloldódni. Ezen a ponton a szirup színe világos.

A citromlevet hígítsuk fel néhány csepp vízzel, azután adjuk hozzá, keverjük jól el. Miután a szirup forrni kezd, hagyjuk közepes lángon rotyogni legalább 8-10 percig. Amint világos aranybarnából sötétbarnává színeződik, rögtön vegyük le a tűzről, és tegyük az edényt jeges vízbe legalább 10 másodpercre.

Semmiképp se hagyjuk tovább a tűzön, különben a végeredmény fekete színű karamell lesz, ami a kukában, és nem a süteményben fogja végezni.

Amint letelt a néhány másodperc, a házi karamellszósz máris készen áll a használatra.

Amennyiben cukor nélkül

szeretnénk elkészíteni, csak a következő instrukciókat kell követnünk.

Cukormentes karamellszósz

Hozzávalók:

  • 1 csésze kókusztej
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • egy csipet só

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat egy serpenyőben, azután kezdjük el melegíteni. Forraljuk fel, közben alkalmanként keverjük meg.

Amint a karamell elkezd megvastagodni és sötétedni, vegyük le a tűzről, és tegyük 10 másodpercre jeges vízbe. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, és már használhatjuk is.