Száraz vagy félédes?

bor
Vágólapra másolva!
Ha bort választunk, számtalan szempontot veszünk figyelembe. Vannak, akik csak vöröset hajlandóak inni, abból is inkább az édes fajtákat, míg másoknak teljesen mindegy a szín, csak száraz legyen. Ám olyanok is vannak, akik inkább borászat alapján döntenek, míg másokat az ár és a minőség érdekli. Viszont azt csak kevesen tudják, hogy mi a különbség a száraz és édes fajták között, illetve, hogy az alacsony cukortartalmú borok is tűnhetnek édesnek.
Vágólapra másolva!

Az EFOTT-on bulizók tájékozottak a bor- és szőlőfajtákkal, valamint a borvidékekkel kapcsolatban, a cukortartalom megtippelése azonban nem egyszerű számukra – ez derült ki a 750 Mindent a borról interaktív programjának köszönhetően.

Forrás: 750 - Mindent a borról

A borismertető program fő célja az volt, hogy minél közelebb hozzák a fiatalokat a minőségi borfogyasztáshoz.

Azért, hogy felmérjék a fesztiválozók borok iránti elkötelezettségét és tudását, készült egy kérdőíves felmérés is: az érdeklődőknek vakkóstolás után kellett kitalálniuk az adott bor jellemzőit, de általános jellegű kérdések is voltak a tesztben.

Míg a borok alkoholtartalmát jól ítélték meg, a cukortartalom megtippelése gondot okozott nekik: a fesztiválozók mindössze fele találta el, hogy vajon félédes, édes vagy száraz bort kóstolt.

Ennek az lehet az oka, hogy mivel a bor szubjektív ízét több tényező határozza meg, így

az alacsony cukortartalmú borok is tűnhetnek édesnek,

ha kevés savat illetve tannint tartalmaznak. Mindemellett pedig az alkohol és a glicerin is befolyásolhatja az édes ízérzetet.

Cukrot már a szőlőszemek is tartalmaznak, mennyisége az érés során egyre jobban növekszik. Ennek nagyon fontos szerepe van, hiszen később ez határozza meg a bor alkoholfokát és maradékcukor-tartalmát. Ez utóbbi alapján sorolják különböző kategóriákba a borokat: száraz az, amelynek maradékcukor-tartalma kevesebb, mint 4 g/l, az édeseknél ez az érték pedig 45 g/l liter felett van.