Ha jó pezsgővel akar koccintani, ezt válassza

pezsgő
Vágólapra másolva!
Kihirdették a legjelentősebb nemzetközi pezsgőverseny, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság idei díjazottjait. A hazai pezsgők kimagaslóan szerepeltek: a somlói Kreinbacher Birtok két évjáratos magnum pezsgője aranyat, két további tradicionális pezsgője ezüstérmet kapott.
Vágólapra másolva!

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) az egyetlen olyan rangos nemzetközi verseny, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. Idén 18 ország szerepel arannyal az éremtáblázaton, köztük Magyarország is: összesen 116 arany- és 128 ezüstérem született.

Forrás: Juhász Bogi

A zsűri olyan neves specialistákból áll, mint Tom Stevenson, Essi Avellan Master of Wine és Dr Tony Jordan. Márkus György, a francia Champagne régió szakértője, aki állandó tartalék zsűritagként szerepel, idén újra élesben pontozhatott: felkérték az egyik bíra helyettesítésére.

2014 óta közösen kóstol a zsűrivel, tapasztalata miatt Tom Stevenson „a világ egyik legjobb champagne kóstolójának" tartja.

A versenyre nevezett pezsgőket vakon értékelték, a tételeket származási helyük és stílusuk szerint csoportosították.

Kizárólag arany-, és ezüstérmeket

hirdetnek ki, így csak a valóban kimagasló tételek kapnak díjat. Ehhez a zsűritagok egyhangú döntése szükséges.

A somlói Kreinbacher Birtok két pezsgőjének is aranyat ítélt meg a zsűri:

a Prestige Brut 2013 Magnum 100% furmintból készült, több mint három évig érleltek, a Brut Classic 2015 Magnum pedig ősszel debütál majd a piacon. Szintén furmint és chardonnay alapú, tradicionális módon készített pezsgőik, a Prestige Brut és a Brut Classic ezüstérmet kaptak.

Október 24-én tartják Londonban a CSWWC világbajnoki és nemzeti trófeák, valamint a Best in Class nagydíjak átadóját. A pezsgők Oscarjaként emlegetett gálán derül ki, melyik pezsgő az abszolút világelső.