A tökéletes paradicsomszósz lépésről lépésre

paradicsomszósz
Vágólapra másolva!
A jó paradicsomszósz elkészítése az első dolog, amit egy kezdő szakácsnak meg kell tanulnia. Hiszen nemcsak a spagettihez, a pennéhez vagy a húsgombócokhoz használhatja fel, hanem a pizzatészta megkenésére is. Ha jó a paradicsomszósz, akkor túl sok feltét és fűszer sem kell már rá: az alapmártás elviszi a hátán az egész pizzát. Ideje hát megtanulni, hogyan lehet tökéletesen elkészíteni.
Vágólapra másolva!

Csak akkor fogjon neki, ha van elég ideje rá. A rohanós hétköznapok nem alkalmasak, hiszen olyankor ezerfelé próbál figyelni, és hajlamos lehet összecsapni a főzést. A tökéletesség pedig időigényes.

Ha lehetséges, saját paradicsomból

dolgozzon. Ami a kertben termett, arról biztosan tudja, hogy a természet érlelte, és finomabb is, mint a vegyszerezett fajták. A legjobb a szilvaparadicsom, ám amennyiben nincs, bármilyen megteszi.

Viszont előre csomagolt, bolti paradicsomszószt semmiképp se használjon!

Érdemes a paradicsompürét átszűrni főzés előtt vagy után. Így az eredmény egy rendkívül selymes szósz lesz.

Egyesek a vöröshagymát felhasználás előtt enyhén megpárolják, hogy megpuhuljon, míg mások olajon pirítják meg vagy nyersen adják a szószhoz. Így van ez a fokhagymával is: ahány ház, annyi szokás. Ha nem tesz bele, azzal sem rontja el, ám néhány összetört gerezd valóban gazdagabb ízt ad neki. Döntsön az ízlésének megfelelően.

Emellett persze ne feledkezzen meg a különféle fűszernövényekről sem, mint például a kakukkfű, a rozmaring vagy a zsálya. A pikáns ízek kedvelői még

csilipelyhet is szórhatnak bele.

A még gazdagabb ízért öntsön bele egy kis ecetet, balzsamecetet vagy chardonnay bort.

Ízlésének megfelelő készítse rozmaringgal vagy bazsalikommal, esetleg petrezselyemmel, zsályával és kakukkfűvel. A lényeg, hogy a következő receptet vegye alapul.

Forrás: Shutterstock

A tökéletes paradicsomszósz

Hozzávalók:

  • 800 g szilvaparadicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 teáskanál cukor
  • vörösborecet
  • 3 szár friss bazsalikom

Elkészítés:
Tegye a paradicsomokat egy lábas forrásban lévő vízbe, és hagyja benne, míg a bőrük megreped. Ekkor szedje ki őket a vízből, és húzza le róluk a bőrt.

Melegítse fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsa meg rajta a hagymát. Körülbelül 5-7 perc, míg áttetszővé válik. Keverje hozzá a fokhagymát, és főzze még 2 percig.

Öntse hozzá a paradicsomokat, és használjon fakanalat a keveréshez. Adja hozzá a cukrot, egy kis vörösborecetet, azután forralja fel a keveréket.

Vegye alacsonyra a lángot, és hagyja lassú tűzön főni legalább 45 percig. Alkalmanként keverje meg.

Amint letelt az idő, kóstolja meg, fűszerezze ízlése szerint, majd vegye le a tűzről. Mielőtt hozzáadná a bazsalikomleveleket szűrje át, hogy selymes legyen a szósz. Felszolgálás előtt csepegtessen rá egy kis extra szűz olívaolajat.