Ez a zöldség a nyár slágere

édesburgonya
Vágólapra másolva!
Amikor ragyog a nap, énekelnek a madarak, tehát tökéletes az idő a grillezéshez, ne feledkezzünk meg az édesburgonyáról, amely egy könnyed nyári vacsora izgalmas kiegészítője lehet. A sokoldalú és ízletes zöldséget számos módon élvezhetjük, ám nem csak az íze miatt érdemes beépíteni az étrendbe.
Vágólapra másolva!

Az édesburgonya rostot, A-, B6-, E-, K- és C-vitamint, mangánt, niacint, magnéziumot, kalciumot, vasat és tiamint tartalmaz, emellett antioxidánsokban is gazdag.

Ezek olyan vegyületek, amelyek segítenek leküzdeni a krónikus betegségeket és megakadályozzák a sejtek károsodását.

Az antioxidánsok védelmet nyújthatnak a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák ellen.

Az édesburgonya narancssárga színét a béta-karotin adja, amely szintén egy erős antioxidáns, az egészséges szem és bőr csodaszere.

A benne található A-vitamin is fontos szerepet játszik a szem egészségének fenntartásában.

Egy közepes méretű édesburgonya A-vitamin-tartalma meghaladja a napi ajánlott beviteli mennyiséget.

Sőt, az édes zöldség még a fogyásban is segít!

Lassan emészti meg a szervezet, így hosszú ideig biztosít energiát. A benne található rostok segítik az emésztést és a megfelelő bélmozgást.

Vegyen már ma a munkából hazafelé édesburgonyát, és készítse el a következő receptet!

Forrás: Shutterstock

Grillezett édesburgonya

A sambal oelek Indonéziában és Malajziában használatos fűszerpástétom, amelyet hagyományosan csiliből, sóból, barna cukorból és ecetből készítenek. Tökéletesen illik a grillezett ételekhez vagy a levesekhez. Serkenti az étvágyat és segíti az emésztést.

Hozzávalók a burgonyához:

  • 3-4 nagy édesburgonya
  • 3 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók az öntethez:

  • 2 evőkanál méz
  • 1 és ½ teáskanál olívaolaj
  • 1 és ½ teáskanál sambal oelek
  • 1 és ½ teáskanál frissen facsart limelé
  • egy csipet só
  • 1 evőkanál friss korianderlevél

Hozzávalók a sambal olekehez:

  • 450 g piros csilipaprika
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál só

A sambal oelek elkészítése:
Mossa meg a csiliket, és vegye ki a csumájukat. Tegye a hozzávalókat egy turmixgépbe, és dolgozza össze. Hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig áll el.

A burgonya elkészítése:
Gyújtsa be a grill, közben mossa meg, és vágja fel a burgonyákat vastag, kör alakú szeletekre. Tegye egy tálba, öntse rá az olajat, sózza meg, és forgassa át a méretes szirmokat.

Olajozza meg a grillrácsot, tegye rá a szeleteket, és grillezze mindkét oldalát körülbelül 5 percig. Fordítsa meg újra őket, azután fedje le, és hagyja megpuhulni. Ez körülbelül 5 percet vesz igénybe.

Az öntet elkészítése:
Keverje össze egy nagy tálban a mézet, az olajat, a sambalt, a limelevet és az egy csipet sót. Amikor az édesburgonya elkészült, tálalja az öntettel, és szórja meg friss korianderrel.