Levesből koktél

koktél
Vágólapra másolva!
Amint a május júniusba fordul át, nem csak a grill kerül elő a fészerből, de még a koktélok is egyre népszerűbbek lesznek. Jólesik őket elkortyolni egy nyáresti buliban, a vízparton vagy éppen a kerti hintaágyon hátradőlve. A hely és az alkalom mindegy, a lényeg: jó legyen a koktél. Egy szórakozó- vagy vendéglátóhelyen kisebb az esély a csalódásra, de mi van akkor, ha otthon is szeretnénk színes italokkal kényeztetni magunkat? Nos, csak meg kell találnunk a megfelelő receptet, hogy az instrukciókat követve megszülethessen a hűsítő kreáció.
Vágólapra másolva!

Markku Raittinen és Pekka Pellinen a finn vodka nagyköveteiként utaznak országról országra, hogy a legdivatosabb italokkal nyűgözzék le a nemzeteket. Idén újra Magyarországra érkeztek, hogy a hazai mixerek se maradjanak le a legújabb irányzatokról.

Balról: Pekka Pellinen és Markku Raittinen Forrás: Finlandia

Markku Raittinen mindent tud a finn vodkáról: komplex szakmai program keretében avatta be a hazai bártendereket a világszerte népszerű párlat történetébe.

– kezdte Markku.

Pekka Raittinennek, a koktélok nagymesterének missziója, hogy a világ minden tájáról felfedezze a legújabb koktélötleteket.

– folytatta Pekka, akitől azt is megtudtuk, hogy a sós, fűszeres koktélok is nagyon kedveltek manapság.

Ám a program itt még nem ért véget, ugyanis Pekkának meg kellett mutatnia, hogyan

inspirálják a magyar ízek.

Vajon mit kezd például egy-egy olyan hozzávalóval, mint a hamisítatlan csípős paprikakrém vagy épp az egyik legnépszerűbb túrós édességünk?

– osztotta meg mosolyogva a Pekka.

A Mixologist elárulta néhány különleges koktéljának receptjét is – köztük a magyarost – így, ha kedvet kap egy nyáresti koktélozáshoz, az alábbiakat követve kipróbálhatja a kreációkat.

Egy pohár Helsinki Mule Forrás: Finlandia

Helsinki Mule koktél

Hozzávalók:

  • 1 rész limevodka
  • 3 rész gyömbérsör
  • ½ rész limelé
  • uborka, lime, gyömbér a díszítéshez

Elkészítés:

Öntse össze a hozzávalókat, keverje meg, és már kész is. Szervírozza magasfalú pohárban.

Füstölt, csípős gazpachokoktél Forrás: Finlandia

A gazpacho a spanyol konyha paradicsomalapú zöldséglevese, amelyet hidegen tálalnak ki.

Füstölt, csípős gazpachokoktél

Hozzávalók:

  • 3 rész vodka
  • 1 rész limevodka
  • néhány csepp citromlé
  • néhány csepp Worcestershire-szósz
  • ½ mokkáskanál csípős paprikakrém
  • egy csipet só és bors
  • egy kevés dijoni mustár és torma
  • néhány csepp paradicsomlé
  • lime, uborka, zellerszár a díszítéshez

Elkészítés:

Keverje össze, és hagyja kicsit állni az alapanyagokat, majd konyhai füstölőpisztollyal füstölje meg koktélt.

Csokis-túrós rövidek popcornnal díszítve Forrás: Finlandia

Csokis-túrós rövidek

Hozzávalók:

  • 1 rész mangóvodka
  • 1 csokis túrórúd
  • ¾ frissen facsart citromlé
  • ½ rész cukorszirup
  • popcorn a díszítéshez
  • 1 szem málna

Elkészítés:

Rázza össze az alapanyagokat, és öntse egy jéggel teli pohárba. Díszítse popcornnal.