Létezik fehér mák?

fehér mák
Vágólapra másolva!
Mákos tészta, mákos guba, almás-mákos pite és még sorolhatnánk a finomabbnál finomabb desszerteket és ételeket, amelyeknek fontos alapanyaga a mák. Sokan nem szeretik az íze, vagy amiatt, hogy a foguk minden létező zegzugába beleragad; pedig számos jótékony hatása van. Kalciumtartalma például kiemelkedő.
Vágólapra másolva!

A mák virágai fajtától függően lehetnek fehérek, rózsaszínek vagy lilák. Gubójában lévő apró magok éretten kékesszürke árnyalatúak. Ez az úgynevezett kék mák, vagy más néven európai mák, amelyet a mákos tésztára szórunk ebédkor.

Fehér mák, vagy más néven az indiai vagy az ázsiai mák Forrás: Shutterstock

A magokban található olaj telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag. Kalciumtartalma kiemelkedően magas, szénhidráttartalma alacsony, tehát még egy diétában is tökéletesen megfér.

Számos növényi eredetű kémiai vegyületet tartalmaz, amelyek antioxidáns, betegségmegelőző és egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkeznek.

Különösen linolsavban és ásványi anyagokban gazdag, mint a vas, a réz, a kalcium, a kálium, a mangán, a cink és a magnézium. Kiváló forrása a B-komplex vitaminoknak, fogyasztása csökkenti a rossz koleszterinszintet. Nem véletlenül választották 2017-ben az év gyógynövényének.

Emellett azonban ott van még a fehér, vagy más néven az indiai vagy az ázsiai mák is, amely az európai konyhákban nem túl népszerű. Ugyanazok a táp- és ásványi anyagok találhatóak meg benne, mint a kékben, ám valamivel nagyobb mennyiségben.

A Közel-Keleten őshonos.

Kevésbé édes, mint a hagyományos mák, íze inkább a dióéhoz hasonlít. Az indiai konyhában népszerű: enyhén meg szokták pörkölni, így adják hozzá a párolt zöldségekhez, rizs- vagy tésztaételekhez. Sütemények és ízesített kenyerek alapanyaga is, ám gyakran használják fűszerként tojásételekhez, tésztákhoz, kenyerekhez, salátákhoz, szószokhoz, sajtokhoz, halakhoz és zöldségekhez.

Itthon a fehér mákot tavasszal szokták elültetni, gubója sokkal kisebb, mint kék társának, és a benne lévő magok száma is jóval kevesebb. Hazánkban leginkább egy tájfajtáról, a szentesi fehér mákról találunk említést.