Csodagyümölcs terem a kertben

szeder
Vágólapra másolva!
A kert. Egyeseknek nyűg még csak ránézni is, míg mások imádnak foglalkozni vele. Persze meghálálja a gondoskodást, hiszen finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket terem. Ám hiába van benne mindenféle jó, sok alapanyagról még csak azt sem tudjuk, mennyi jótékony hatása van. Esszük, mert finom, mert ízlik, mert szeretik a gyerekek, közben pedig fogalmunk sincs, milyen vitaminokat és ásványi anyagokat viszünk be a szervezetünkbe. Vegyük például a szedret. Tudta, hogy nemcsak a vércukorra, hanem az agyra is pozitív hatással van?
Vágólapra másolva!

Egy korábbi tanulmány során a Toyo Egyetem kutatói kiderítették, hogy a szeder több polifenolt tartalmaz, mint a málna. A polifenolok mikrotápanyagok, amelyek megakadályozzák a szívbetegségek kialakulását. Ez a második legnagyobb halálozási ok Japánban.

Forrás: Shutterstock

Emellett antioxidánsokban is rendkívül gazdag, így csökkenti az érelmeszesedés, valamint egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az orvosok szerint a rossz koleszterin az érelmeszesedés oka.

A gyümölcsben megtalálható egyéb tápanyagok: folát, rost, B3-, B5-, C- és K-vitamin, kálium.

A K-vitamin-hiány csontritkuláshoz és a csonttörés magasabb kockázatához vezet. Egy csésze nyers szeder csaknem 29 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, amely az ajánlott napi beviteli érték több mint egyharmada. Mangántartalma is kiemelkedő: ez az ásványi anyag szintén elengedhetetlen az egészséges csontképzéshez.

A szederben rendkívül sok a C-vitamin is:

egy csészében 30,2 milligramm van. Ez a napi ajánlott beviteli érték fele. Továbbá rostban is gazdag. Az alacsony rosttartalmú étrend olyan emésztési problémákkal jár, mint a puffadás, székrekedés és gyomorfájdalom.

A magas rosstartalmú étrend

csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a rendszeres bélmozgást, táplálja az egészséges bélbaktériumokat, beállítja a vércukorszintet, lassítja a cukorfelszívódást.

A szeder rendszeres fogyasztása javítja a motoros képességeket és a kognitív funkciókat az agyban. Az European Journal of Nutrition tanulmánya szerint polifenoltartalmának köszönhetően nyújt védelmet az agy számára.

Marhától a vodkáig

A szeder nem csak az egészségügyi hatásait tekintve sokrétű, de még a felhasználása is igen széles skálán mozog.

Ínycsiklandó választás a szarvasmarha szedermártással, de hozzáadhatja salátákhoz, vagy készíthet belőle lekvárt, zselét, jégkrémet és szörpöt is.

Hasonlóan jól illik a natúr krémsajthoz, és még a palacsinta- vagy muffintésztába is belekeverheti.

Amennyiben gyümölcsös likőrt szeretne készíteni belőle, annyi a dolga, hogy összekeveri cukorral, átnyomkodja egy szűrőn egy palackba, majd feltölti brandy-vel, vodkával vagy ginnel.

Sőt az apró gyümölcsöt még pizzafeltétként is használhatja. Próbálja ki!

Forrás: The Foodcharlatan

Szedres pizza

Hozzávalók:

  • 1 adag pizzatészta
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ csésze friss szeder, összetörve
  • 1 csésze parmezán sajt, reszelve
  • 1 csésze mozzarella, reszelve
  • ¾ csésze ricotta
  • ½ csésze szeder, egész
  • ¼ csésze zöldhagyma, apróra vágva
  • ½ teáskanál só
  • őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál friss bazsalikom, apróra vágva

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 230 fokra, és nyújtsa ki a pizzatésztát. Tegye egy sütőbe, majd kenje meg az olívaolajjal.

Egy villa segítségével törje össze a ½ csésze szedret egy tálban, majd oszlassa el a pizzatésztán. Szórja meg parmezán és mozzarellasajttal, majd miután rákanalazta a ricottát, az apróra vágott zöldhagymával és az egész szedrekkel is. Sózza, borsozza ízlés szerint.

Süsse körülbelül 8-10 percig, vagy amíg a teteje megbarnul. Vegye ki a sütőből, és azonnal szórja rá az apróra vágott bazsalikomot.