Gond van az emésztésével?

fermentálás
Vágólapra másolva!
A fermentálás – erjesztés – egy baktériumok vagy gombák segítségével zajló folyamat, amelyek a szervezet számára értékes anyagokat állítanak elő. A puffadást okozó, nehezen emészthető rostok felbomlanak, ám a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak. Ez már önmagában is igen jól hangzik, így az már csak hab a tortán, hogy a fermentált zöldségek, gabonák és gyümölcsök segítik az emésztést, és jótékony hatással vannak a szervezetre.
Vágólapra másolva!

Fermentált alapanyagok fogyasztásával olyan hasznos baktériumokat juttatunk a szervezetünkbe, amelyek segítik az emésztést, és még a gyomorsavra is jótékony hatással vannak. Emellett természetes probiotikumként – az emberi szervezetre jótékony baktériumok – működnek, tehát hozzájárulnak az egészségünkhöz, megvédik a bélflóráinkat, és még a kórokozóktól is megóvnak.

Hozzáadhatja őket salátákhoz, fogyaszthatja savanyúságként pörköltek mellé Forrás: Shutterstock

Az érzékeny gyomrúaknak érdemes inkább fokozatosan bevezetni az étrendbe, hiszen okozhatnak mellékhatásokat. Ezek azonban néhány héten belül elmúlnak, nem kell tőlük megijedni.

Hozzáadhatja őket salátákhoz,

fogyaszthatja savanyúságként pörköltek mellé, avokádós pirítóssal, szendvicsekben, tekercsekben vagy hamburgerekben. Sőt, akár magában is. Felmelegíteni azonban nem szabad, hiszen elveszti jótékony hatásait.

Fermentált tejtermékek közé tartozik például a joghurt, a sajt és a kefír is.

A fermentálás egészségügyi előnyeit már Koreában is felfedezték, hiszen a kimcsi – vagy kimchi –, a koreai savanyú káposzta nemzeti ételnek számít. Az ősi Kínából érkezett Koreába, ahol már a 13. század óta fogyasztják rendszeresen.

Noha elsősorban kínai kelből készítik, gyakorlatilag bármilyen zöldséget meg lehet savanyítani ilyen módon. Sárgarépát, zellert, retket vagy káposztát például kiválóan.

Vagy említhetnénk még a japán misót is, amely erjesztett szójababból, árpából vagy barna rizsből és kijo gombából készül.

Öregedésgátló tulajdonságai vannak,

hozzájárul a bőr és a csontok egészségéhez, valamint erősíti az immunrendszert.

Az ezeréves gyógyító

A kombucha egy rendkívül régi házi gyógyszer. A belőle készített teának számos csodás hatása van: helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést, és nyugtató hatású.

Teagombának is szokták hívni, de valójában nem gomba, hanem zuzmó, egy élő organizmus. Ezek megerjesztik a teát, amely így

hatékony probiotikummá válik.

Az erjedés hatására a cukor eltűnik, és egy enzimekben, aminosavakban és vitaminokban gazdag ital lesz az eredmény.

Próbálja ki ön is a fermentált zöldségek egészségügyi hatásait!

Forrás: Shutterstock

Fermentált zöldségek

Hozzávalók:

  • 3,5 kg tetszőleges zöldség
  • 5 literes befőttesüveg
  • 6-7 evőkanál parajdi vagy himalája só
  • fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

Készítse elő a zöldségeket: pucolja, majd mossa meg. A lédús fajtákat – mint a tök, az uborka vagy a cukkini – vágja kockára, a rostosakat – mint a répa – reszelje le.

Azután sózza meg, és forgassa át: a sónak köszönhetően a zöldség még több levet ereszt. Jódozott sót semmiképp se használjon, hiszen az megakadályozza a fermentálódást.

Ízlés szerint adhat hozzá összetört fokhagymát, gyömbért, csilit, mustármagot vagy különböző friss vagy szárított fűszernövényeket. Ha édesebb ízre vágyik, tehet bele bogyós gyümölcsöket vagy almát.

A bennük található cukor elősegíti a zöldséget ferementálódását.

Miután átöntötte a befőttesüvegbe, és még mindig nem lepi el a lé, akkor adjon hozzá egy kis vizet. Ha a zöldség kilóg a léből, romlásnak indul.

Tegye rá lazán a befőttesüveg tetejét, hogy a gáz ki tudjon jönni belőle. Tegye meleg helyre pár napra. Amint a lé megsavanyodik, hűtse le, és utána fogyaszthatja is.