Tudta ezt a tejről?

tej
Vágólapra másolva!
Noha a tej és a különböző tejtermékek a mindennapjaink részei, sokan még a legalapvetőbb információkkal sincsenek tisztában. Miért játszanak fontos szerepet az egészséges táplálkozásban? Miért kell különösen a gyerekeknek elegendő mennyiséget fogyasztani belőle? Mennyi tejet kellene innunk egy nap? A Tej Világnap alkalmából olimpikonok ösztönözték tejfogyasztásra a fiatalokat.
Vágólapra másolva!

Az emberi szervezet nem termel kalciumot, ezért a szükséges napi 1000-1200 milligrammot a táplálékainkkal kell felvennünk. A gyerekek számára különösen fontos a tej, mert zsírokat, szénhidrátot, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyekre szükség van a fejlődésük során.

Kenderesi Tamás a gyerekekkel Forrás: Agrármarketing Centrum

A tejtermékekben optimális és jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin.

Minden olyan termék, ami tejből készül jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás, emellett a foszfor, a magnézium és a cink is található benne.

A jelenlegi hazai, átlagosan napi 1,8 dl-es tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés. Egészségünk megőrzése szempontjából az ideális mennyiség

fél liter tej,

vagy azzal egyenértékű tejtermék lenne.

A Tej Világnapját több mint egy évtizede ünneplik június 1-jén a világ közel 160 országában.

Magyarországon a világnap alkalmával szervezett tejfesztiválon a „Tejszív kampány" két nagykövete, az olimpiai bronzérmes, többszörös Európa-bajnok úszónő, Kapás Boglárka és az olimpiai és Európa-bajnokságon bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok Kenderesi Tamás ösztönözte tejfogyasztásra a fiatalokat.

Az egész napos eseményen számos érdekes program, edukációs játékok és egy tejkamion várta a gyermekeket. Az ügyességi játékok és kézműves foglalkozások mellett „Álmaim tejesdoboza" címmel rajzversenyen is összemérhették tudásukat a kisdiákok.