Arany a pohárban

Holdvölgy Experience
Vágólapra másolva!
Jól szerepeltek a magyar borok a világ legrangosabb és legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awardson, Londonban. A mádi Holdvölgy borászat Vision nevű, 2016-os évjáratú száraz fehér válogatásborát aranyéremmel jutalmazta a világ vezető borszakértőiből álló zsűri.
Vágólapra másolva!

A Decanter World Wine Awardsra idén nem kevesebb, mint 17,000 bort neveztek. Magyarországot 70 tétel képviselte; a magyar borok összesen 4 platina-, 4 arany-, 22 ezüst- és 24 bronzérmet kaptak.

Forrás: Holdvölgy Experience Facebook

A Holdvölgy Vision első évjárata 2013-ban készült, és 2015-ben szintén aranyérmet kapott a Decanter Asia Wine Awards 2015 versenyen, Hongkongban. Az idei, londoni bormustrán a Vision 2016 a száraz fehérborok mezőnyében 3590 borral versenyzett a világ minden tájáról. Végül a maximálisan kapható 100-ból 95 ponttal lett aranyérmes.

− mondta Gincsai Tamás főborász, a Magyar Bor Akadémia tagja.

A Holdvölgy borászat díjnyertes bora Forrás: Holdvölgy Experience

A Vision száraz tokaji válogatás számos hazai borszaküzletben megvásárolható, emellett több hazai és külföldi vendéglátóhely, köztük Michelin-csillagos éttermek borlapján is szerepel. Az idén aranyéremmel díjazott, 2016-os évjáratú Vision egyelőre kereskedelmi forgalomban nem kapható;

a jelenleg elérhető évjárat a 2015-ös.

A bor stílusa 2013 óta változatlan; ízeit, illatait némileg módosíthatják az évjárati tényezők, ám minden tételre jellemző az elegancia, a tisztaság és a szinte végtelen utóíz.

Megalkotása során korábban sehol nem próbált arányban házasították a különböző szőlőfajtákat: a bor 40%-ban furmint, 40%-ban hárslevelű és 20%-ban kabar szőlőből készül. Előbbiek adják ropogós gyümölcsösségét, utóbbi pedig karakteres, fűszeres aromáit.

A 2016-os évjáratot a Holdvölgy főborásza – a borvidéken egyedülálló módon – borrajongók közreműködésével készítette.

Vagyis a házasítási próbákon a Holdvölgy Millennium Program résztvevőinek a szavazatait is figyelembe véve választotta ki a végleges verziót Gincsai Tamás főborász. Ez a bor került végül a palackokba, majd a Decanter World Wines 2018 borverseny zsűrije elé.