Így befolyásolja az evés a hangulatot

étkezés, pizza
Vágólapra másolva!
A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás csökkenti a depresszió tüneteit – derült ki egy embereken végzett vizsgálat során. Ám egy ilyen állapotban előbb jut eszünkbe cukros vagy gyorsételekért nyúlni, mint egy friss répáért vagy almáért. Az érzelmi problémák érzelmi evéshez vezethetnek, ami ráadásul azt jelenti, hogy sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint szabadna. És már bele is estünk az ördögi körbe, hiszen ha nem a megfelelő élelmiszerekhez fordulunk, még nagyobb az esély, hogy tovább fokozzuk a problémát.
Vágólapra másolva!

A túl sok cukor és magas zsírtartalmú étel fogyasztása beindítja a dopamintermelést az agyban. A dopamin elsősorban a jutalmazásért és a boldogságérzetért felelős, tehát minél több ilyen ételt eszünk, annál jobban elkezdünk függni tőle, és még többet szeretnénk.

Vagyis hajlamosak vagyunk az ételeket öngyógyításra használni, hogy elkerüljük a kellemetlen érzéseket.

Gondoljunk csak a csokoládéra vagy a teában és a kávéban megtalálható koffeinre; ezek a legnépszerűbb hangulatjavító szerek. Ám helyettük érdemesebb inkább a kertben keresgélni a jókedvet: bizonyos ételekben – például a lassan felszívódó szénhidrátokban, vagyis bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben és teljes értékű gabonákban – található aminosavak (triptofán) hatására az agy szerotonint kezd termelni. Ehhez azonban magas cinktartalmú ételek – mint az olajos magvak vagy a hüvelyesek – fogyasztása is szükséges. Ezek nemcsak a depresszió, de még az alvászavar leküzdésében is segíthetnek.

Forrás: Shutterstock

Az ausztrál Deakin Egyetem professzora, Felice Jacka az elmúlt években több tanulmányt is publikált a témában. Ezúttal azonban egy kutatással bizonyítja álláspontját, amely szerint

az egészséges táplálkozás javíthatja a depresszióban szenvedők hangulatát.

Jacka professzor 67 olyan férfival és nővel dolgozott együtt a vizsgálat során, akiknek mérsékelt vagy súlyos depressziójuk volt. Ők azt állították magukról, hogy viszonylag egészségesen élnek, antidepresszánsokat szednek, és pszichoterápiára is járnak. A csoport felét egy módosított mediterrán diétára ítélték, amit ModiMedi-diétának neveztek el, míg a többiek továbbra is a szokásos étrend szerint táplálkoztak.

A 12 hetes vizsgálatot megelőzően MADRS-teszttel mérték meg a résztvevők depressziójának súlyosságát. A 12 hét elteltével azok, akik tartották a diétát

javítottak az MADRS-értékükön.

Sőt, az alanyok 32%-ának olyan alacsony lett a pontszáma, hogy az alapján már nem is tartoztak a depressziósok közé.

De nemcsak Jacka professzor jutott erre a megállapításra, hanem a Clinical Nutrition is: a sok zöldség- és gyümölcsbevitel, valamint az omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztása csökkenti a depresszió tüneteit. Különösen igaz ez azokra a gyümölcsökre és zöldségekre, amelyeknek

magas az antioxidánstartalma.

A másik érdekes tény, hogy a depresszióban szenvedő embereknél magas a homociszteinszint, amely veszélyezteti a szívet. A folsav azonban segít ezt a szintet minimálisra csökkenteni.

A folsavhiány egyébként depressziót, álmatlanságot és mentális fáradtságot okozhat, ezért kellene minél több zöld leveles zöldséget (káposzta, spenót), valamint dióféléket, magvakat és hüvelyeseket enni.

Ezenfelül érdemes más friss gyümölcsöket és zöldségeket is beilleszteni az étrendbe. A legnagyobb tápértékű gyümölcsök a citrusfélék, a banán, a füge, a dinnye és a paradicsom, emellett együnk sok zöldséget: répát, céklarépát, paprikát és brokkolit.

Készítsen máris spenótos csirkemellet ebédre friss zöldségkörettel!

Forrás: The Spruce Eats

Spenótos csirkemellek

Hozzávalók:

  • 450 g csirkemell
  • ¼ teáskanál csilipor
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 csésze friss spenót
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • ½ hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál gorgonzola
  • 1 csésze tej

Elkészítés:

Melegítse fel egy nagy serpenyőben az olívaolajat, adja hozzá a spenótot, fedje le, majd alkalmanként megkeverve főzze, míg összeesik. Ezt követően öntse át egy edénybe, és rakja félre.

Tegyen még egy kis olajat a serpenyőbe, majd pirítsa a hagymát 2-4 percig. Keverje hozzá a fokhagymát, a vajat, majd a lisztet, és hagyja főni fél percig. Keverés közben öntse hozzá a tejet, azután forralja fel.

Amint forrni kezd, vegye le a lángot, és főzze, míg a szósz besűrűsödik. Közben szórja meg a csirkemellek mindkét oldalát sóval, borssal és csilivel. Egy másik serpenyőben pirítsa meg őket.

Ha elkészült a szósz, adja hozzá a sajtot és a spenótot. Amint a sajt elolvadt, tegye bele a csirkét, és párolja 4-5 percig. Tálalja friss zöldségekkel.